X

Norvegianul arestat în Rusia recunoaşte că este spion E-tjeneste

Un norvegian, arestat în Rusia în urma unor suspiciuni de spionaj, a admis că a ajutat serviciile de informaţii din ţara sa făcând-o pe curierul de mai multe ori, a anunţat avocatul său norvegian duminică, a informat AFP, potrivit agerpres.

Încarcerat în aşteptarea procesului, Alfred Berg (62 de ani) a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) aflându-se în posesia a 3.000 de euro la 5 decembrie la Moscova în momentul în care – potrivit presei ruse – primise documente secrete privind flota militară rusă.

Citeşte şi: Un candidat la alegerile prezidenţiale din Mexic cere ‘să li se taie mâinile’ hoţilor

‘A fost doar curier’, a declarat pentru AFP Brynjulf Risnes, confirmând informaţiile apărute anterior în publicaţia Dagbladet.

Potrivit acestuia, Berg ‘în decurs de câţiva ani’ a jucat rolul de intermediar în beneficiul Serviciului norvegian de informaţii externe (E-tjeneste), fără a fi angajat oficial.

‘Întrebarea este: ce ştia el? El însuşi spune că nu ştia despre ce este vorba. Ştia că face un serviciu unor persoane legate de E-tjeneste, dar nu ştia ce viza operaţiunea sau despre ce este vorba’, a adăugat avocatul.

Berg este prezentat în media norvegiene ca un pensionar care lucrase în trecut pentru o agenţie guvernamentală norvegiană care se ocupa de supravegherea respectării acordului de frontieră dintre Norvegia şi Rusia.

Potrivit media ruse, FSB a arestat de asemenea un rus, acuzat că furniza documente sensibile şi reţinut pentru înaltă trădare.

Citeşte şi: ‘CAVIARgate’, scandalul de corupţie care dă peste cap APCE

E-tjeneste nu a răspuns la solicitarea AFP de a face unele comentarii în legătură cu acest caz.

Ministerul de Externe norvegian a spus că acordă asistenţă consulară cetăţeanului Berg. ‘Este important să ţineţi cont că nu există nicio inculpare deocamdată şi că acest caz este încă în curs de investigare în Rusia’, a comentat purtătorul de cuvânt norvegian Frode Andersen.

Acest caz de spionaj intervine în condiţiile în care Norvegia reproşează cu regularitate Rusiei tentative de piratare informatică şi de spionaj. 

Tags: Alfred BergBrynjulf RisnesNorvegiarusiaServiciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB)Serviciul norvegian de informaţii externe (E-tjeneste)spion
Categorii: Știrile zilei