X

‘Notificare roşie’ a Interpol pentru doi responsabili ai transportului de azotat de amoniu aflat la originea exploziei de la Beirut

Interpol a emis o “notificare roşie” cu privire la doi responsabili ai transportului de azotat de amoniu care s-a aflat la originea exploziei masive din august anul trecut din portul Beirut, informează marţi dpa, citând agenţia naţională de presă a Libanului NNA, potrivit agerpres.

Notificarea, care cere identificarea şi reţinerea celor căutaţi pe plan internaţional, a fost emisă la solicitarea procurorului public libanez Hassan Khoury şi se referă la proprietarul şi căpitanul navei care a adus azotatul în Liban şi la un comerciant portughez de chimicale care a inspectat în 2014 materialul depozitat în port.

Citește și : OMS nu caută în China vinovații pentru răspândirea coronavirusului

Peste 190 de oameni au murit în explozia din 4 august 2020 din Beirut provocată de depozitarea în condiţii necorespunzătoare a circa 2750 tone de azotat de amoniu. Alte 6000 de persoane au fost rănite şi peste 300.000 au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele.

Citește și : UE grăbește lansarea noii generații de sateliți Galileo

Se consideră că azotatul de amoniu a fost adus în Beirut în 2013 de nava MV Rhosus, proprietate a unui cetăţean rus, fiind iniţial destinat Mozambicului, unde nu a mai ajuns însă din cauza unor dificultăţi financiare ale proprietarului.

Ancheta lansată de autorităţi nu a stabilit deocamdată de ce transportul de nitrat a rămas în port fără să se ia măsuri reale de siguranţă.

Tags: azotat de amoniuBeirutInterpolMozambicMV Rhosus
Categorii: Sinteze