X

Noțiunea de muzeu virtual ar putea să fie introdusă în legislație

Noțiunea de muzeu virtual ar putea să fie introdusă în legislație

Muzeele ar putea să funcționeze în baza unor noi prevederi, iar noțiunea de muzeu virtual să fie introdusă în legislație. Un proiect de lege care reglementează acest lucru a fost examinat de membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Citește și: În comă alcoolică la opt ani. Copilul credea că bea compot

Documentul prevede modificarea noțiunii de muzeu și introducerea unei noi noțiuni de muzeu virtual – instituție digitală care îndeplinește funcțiile sale prin expunerea și promovarea colecțiilor digitalizate în scopul educării și schimbului de cunoștințe și este accesat de către public prin intermediul conexiunii la internet, utilizând tehnologiile noi.

O altă noutate ține de faptul că prețurile și tarifele pentru serviciile oferite de muzeele publice vor fi stabilite de către instituții și aprobate de fondatorii acestora. Ghidajul în muzeele naționale va putea fi efectuat de către angajații instituțiilor sau de către ghizi externi. Aceștia vor desfășura tururile ghidate doar în baza acreditării, conform Normelor de acreditare a ghizilor, care vor fi elaborate de Ministerul Culturii.

Urmare a inițierii procedurii de acreditare a muzeelor s-a constatat că există carențe și în procesul de organizare a activității muzeelor. Astfel, proiectul propune introducerea unei noi prevederi referitoare la condițiile de înregistrare a instituțiilor în Registrul muzeelor din Republica Moldova sau în inventarele locale ale instituțiilor de cultură, instituite și gestionate de către autoritățile publice locale. De asemenea, inițiativa vizează și modalitatea de organizare și funcționare a secțiilor muzeelor.

Documentul urmează să fie examinat și aprobat în plenul Parlamentului în două lecturi. De menționat că în țara noastră, oficial, sunt înregistrate 132 de muzee.

Tags: Comisia cultură educație cercetare tineret sport și mass-mediamuzeu Moldovamuzeu virtualparlament
Știrile zilei