Nou avertisment al Comisiei Europene pentru Polonia privind primatul dreptului UE

Publicat:

Comisia Europeană a trimis vineri un nou avertisment Poloniei în urma verdictelor Tribunalului constituţional al acestei ţări care contestă primatul dreptului european şi autoritatea Curţii de Justiţie a UE (CJUE), relatează AFP, potrivit agerpres.

Executivul european a trimis un “aviz motivat” Varşoviei, o nouă etapă în procedura de infringement lansată în decembrie, care poate duce la o sesizare a CJUE şi la sancţiuni financiare.


Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

UE este angajată de mai mulţi ani într-o dispută cu guvernul conservator naţionalist la putere la Varşovia în ceea ce priveşte reformele sale judiciare, acuzate că subminează independenţa judecătorilor.

Conflictul a fost agravat de o decizie din iulie 2021 a Tribunalului constituţional polonez, sub influenţa partidului la putere, care a declarat neconforme cu Constituţia deciziile CJUE privitoare la reformele judiciare poloneze.

Tensiunile au sporit şi mai mult pe 7 octombrie 2021, când Tribunalul constituţional polonez, sesizat de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a contestat supremaţia dreptului european, apreciind că anumite articole din tratatele UE sunt “incompatibile” cu Constituţia ţării.

Comisia consideră că “Tribunalul constituţional a încălcat (…) principiile generale de autonomie, primat, eficienţă, aplicare uniformă a dreptului Uniunii şi caracterul constrângător al verdictelor Curţii de Justiţie” a UE, potrivit unui comunicat al executivului UE.

Bruxellesul estimează, de asemenea, că “Tribunalul constituţional nu mai răspunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit în prealabil de lege”.

Polonia are două luni pentru a lua măsuri pentru a se conforma dreptului UE, în lipsa cărora Comisia poate sesiza CJUE.

Polonia are deja de plată o amendă de un milion de euro pe zi pentru că nu a pus în practică o decizie a CJUE privind regimul disciplinar al judecătorilor în Polonia.

Această sancţiune, în vigoare din noiembrie 2021, reprezintă o sumă cumulată de peste 250 de milioane de euro, din care 111 milioane de euro au fost scăzute din fondurile alocate Poloniei.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

O lege care suprimă o instanţă controversată, camera disciplinară a Curţii supreme pentru judecători, intră în vigoare vineri, dar Comisia a estimat că aceasta nu este suficientă în acest stadiu pentru a ridica amenda dictată.

În plus, primele alocări din Planul de redresare şi rezilienţă al Poloniei (35,4 miliarde de euro între care 23,9 miliarde reprezentând granturi) sunt condiţionate de Bruxelles de implementarea mai multor exigenţe în materie de independenţă a judecătorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.