Nou eşec al unei iniţiative ce prevede înfiinţarea unor sanctuare marine în Antarctica

Publicat:

O iniţiativă internaţională ce prevede înfiinţarea unor vaste sanctuare marine în jurul Antarcticii cu scopul de a atenua efectele negative ale schimbărilor climatice şi de a proteja ecosistemele oceanice fragile a eşuat pentru al optulea an consecutiv, după ce a fost blocată de China şi Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.

Propunerea a fost prezentată la reuniunea anuală a Comisiei pentru conservarea faunei şi florei marine din Antarctica (CCAMLR), organizaţie din care fac parte 25 de ţări plus Uniunea Europeană, au anunţat sâmbătă mai multe surse care participă la negocieri. Această reuniune cu uşile închise a avut loc timp de o săptămână în oraşul Hobart din Australia.


Citește și : Epava unui submarin britanic, descoperită după 77 de ani

Propunerea vizează crearea unor imense sanctuare marine în trei zone situate în jurul Antarcticii, unde trăiesc numeroase animale sălbatice, precum pinguini, foci, balene şi peşti de apă rece. Acele zone sunt bogate şi în krill, mici crustacee din apele subpolare cu care se hrănesc foarte multe specii de vieţuitoare.

Declarându-se îngrijorate în special de consecinţele asupra dreptului de pescuit în Antarctica, autorităţile de la Beijing şi Moscova sabotează sistematic această iniţiativă, lansată de Australia, Franţa şi UE în 2010, potrivit unei surse aflate în contact cu delegaţiile rusă şi chineză.

Într-un comunicat oficial, CCAMLR s-a limitat să anunţe sâmbătă că propunerea a făcut “subiectul multor discuţii”, dar a eşuat să obţină consensul tuturor membrilor Comisiei. Ea va fi rediscutată în cadrul reuniunii din 2020, a adăugat aceeaşi organizaţie.

Noul eşec a fost criticat de organizaţiile care luptă pentru apărarea mediului înconjurător, care sperau că noile date ştiinţifice despre ravagiile tot mai mari cauzate de încălzirea climei terestre asupra fragilului ecosistem al Antarcticii le vor convinge pe ţările membre în CCAMLR să creeze în sfârşit aceste sanctuare marine.

Citește și : Primăria din Amsterdam dăruieşte locuitorilor oraşului ornamente arhitecturale din perioada medievală

“În această perioadă de pierdere tot mai mare a biodiversităţii şi de ameninţări cauzate de schimbările climatice, este frustrant faptul că CCAMLR a eşuat în tentativa sa de a proteja apele Antarcticii pentru al optulea an consecutiv”, a declarat Andrea Kavanagh, o coordonatoare a ONG-ului The Pew Charitable Trusts.

“În 2002, naţiunile din zona Antarcticii s-au angajat să creeze o reţea de parcuri marine. Şaptesprezece ani mai târziu, doar 5% din Oceanul Austral este protejat, iar sarcina devine una urgentă”, s-a alarmat la rândul său Darren Kindleysides, directorul Australian Marine Conservation Society.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alarmant! 34 de incendii de vegetație în 24 de ore și 120 de ha distruse

Alarmant! 34 de incendii de vegetație în 24 de ore și 120 de ha distruse Zeci de incendii de vegetație uscată au izbucnit, în ultimele...

Doi bărbați sunt acuzaţi de proxenetism și exploatarea sexuală a două femei

Doi bărbați sunt acuzaţi de proxenetism și exploatarea sexuală a două femei Doi bărbați din Ceadîr-Lunga sunt trimiși pe banca acuzaților, fiind bănuiți de proxenetism...

Se propune decretarea stării de urgență în agricultură

Se propune decretarea stării de urgență în agricultură Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari propune decretarea stării de urgență în agricultură, având în vedere...

Trump şi-a ales vicepreşedintele

Trump şi-a ales vicepreşedintele Donald Trump a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.