X

Nouă egipteni au fost arestaţi în cazul naufragiului din Grecia

Nouă egipteni, suspectaţi că ar fi traficanţi implicaţi în naufragiul unei ambarcaţiuni de migranţi în largul coastelor Greciei, care a făcut cel puţin 82 de morţi, au fost inculpaţi pentru “trafic ilegal” de fiinţe umane şi arestaţi preventiv, potrivit unei surse judiciare elene, scrie AFP, conform agerpres.

Cei nouă bărbaţi, supravieţuitori ai acestei tragedii în care şi-ar fi pierdut viaţa sute de persoane, au fost arestaţi joi la Kalamata, un port din sud-vestul Greciei unde au fost duşi cei 104 supravieţuitori ai acestui naufragiu, unul dintre cele mai grav din estul Mediteranei în ultimii ani.

Citeşte şi: Eșecul lui Scholz stimulează extrema dreaptă germană – Black News

Cu vârste între 20 şi 40 de ani, ei mai sunt urmăriţi penal pentru constituirea unei “organizaţii criminale” şi pentru “omucidere din culpă”.

Potrivit legislaţiei elene, ei riscă o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

În cursul prezentării în faţa unei judecător de instrucţie la Kalamata, care a durat peste 10 ore, ei au negat toţi capetele de acuzare, conform sursei.

Naufragiul mortal, prezentat ca unul dintre cele mai grave implicând migranţi în Mediterana, a avut loc în cursul nopţii de 13 spre 14 iunie la 47 de mile marine (87 de kilometri) în largul coastelor Peninsulei Peloponez, în apele internaţionale, potrivit gărzii de coastă elene.

O fregată a marinei, o vedetă de patrulare şi alte patru vase au continuat marţi să cerceteze zona pentru a şaptea zi la rând, potrivit autorităţilor, dar speranţele de a găsi supravieţuitori sunt aproape nule.

Şaptezeci şi opt de corpuri au fost recuperate din mare a doua zi după naufragiu. Alte trei au fost descoperite în zona naufragiului luni, încă unul marţi, ridicând numărul morţilor la cel puţin 82.

Conform mărturiilor unor supravieţuitori, sute de persoane se aflau la bordul acestui vas de pescuit vechi şi supraîncărcat, care probabil plecase din Libia spre Italia.

Citeşte şi: Un atac militar contra Suediei nu poate fi exclus – Black News

Organizaţia Mondială pentru Migraţie şi Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi estimează că pe vas se aflau între 400 şi 750 de pasageri, printre care femei şi copii.

Potrivit unui bilanţ al autorităţilor elene, printre supravieţuitori se numără 47 de sirieni, 43 de egipteni, 12 pakistanezi şi doi palestinieni.

Tags: greciakalamatamigrantinaufragiu
Categorii: Diaspora