X

Noua IRA îşi recunoaşte vina în uciderea jurnalistei nord-irlandeze

Noua IRA, un grup republican disident ce luptă pentru reunificarea Irlandei, şi-a admis marţi responsabilitatea în moartea jurnalistei Lyra McKee, împuşcată mortal în timpul unor ciocniri în oraşul nord-irlandez Londonderry, într-o declaraţie transmisă cotidianului The Irish News, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Noua IRA a prezentat “sincerele sale scuze partenerei, familiei şi prietenilor Lyrei McKee pentru moartea sa”, potrivit site-ului The Irish News, care susţine că a primit o declaraţie ce conţine un mesaj codificat din partea grupului disident.

Citeşte şi: Bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 310 morţi. Poliţia face noi arestări!

Această tânără în vârstă de 29 ani a fost “tragic” ucisă joi seară când “stătea alături de forţe inamice”, a justificat Noua IRA, evocând forţele de ordine “puternic înarmate”, care ar fi “provocat revoltele” ce au precedat împuşcarea mortală a jurnalistei.

Această dramă reaminteşte violenţele înregistrate în provincia britanică Irlanda de Nord timp de trei decenii.

Violenţele între republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), care pledează pentru menţinerea provinciei în cadrul Regatului Unit, au făcut 3.500 de morţi înainte de a li se pune capăt prin acordul din Vinerea Mare în 1998. Acest acord a impus retragerea forţelor britanice şi dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA).

Dar republicanii disidenţi, luptând pentru reunificarea Irlandei inclusiv prin violenţă, rămân activi precum Noua IRA, creată între 2011 şi 2012.

Acest grup a revendicat responsabilitatea pentru explozia unei maşini-capcană în ianuarie la Londonderry. Un atentat urmat de descoperirea mai multor pachete conţinând mici dispozitive explozive, găsite în clădirile aeroporturilor la Londra. Aceste acţiuni au fost de asemenea revendicate de Noua IRA.

După moartea jurnalistei Lyra McKee joi seară, poliţia nord-irlandeză a declarat că a constatat o “schimbare radicală” în cartierul Creggan, unde au avut loc ciocnirile şi până acum reputat pentru relaţiile sale tensionate cu forţele de ordine.

Citește și : Mişcarea islamistă acuzată pentru atacurile din Sri Lanka, prea puţin cunoscută

Cele şase principale partide politice din Irlanda de Nord – inclusiv unioniştii şi republicanii care nu au reuşit să formeze un guvern la Belfast de peste doi ani – au publicat de asemenea o rară declaraţie comună.

“Uciderea lui Lyra, au scris ele, este un atac asupra tuturor membrilor acestei comunităţi, un atac împotriva păcii şi procesului democratic”.

Înmormântarea tinerei este programată miercuri la Catedrala St-Anne din Belfast, potrivit unei postări pe Facebook a partenerei lui Lyra Mckee, Sara Canning.

Tags: belfastcartierul Cregganirlanda de nordLondonderryLyra McKeeNoua IRAVinerea Mare
Categorii: Diaspora