Noua lege de reorganizare a justiției franceze permite înființarea unui Parchet dedicat terorismului

Publicat:

Parlamentul francez a adoptat marţi o lege organică de reorganizare a justiţiei, care prevede, printre altele, înfiinţarea unui Parchet specializat în instrumentarea dosarelor teroriste, informează EFE, potrivit agerpres.

Legea susţinută în faţa Adunării Naţionale de ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, a fost votată cu 31 de voturi pentru şi 11 împotrivă.


Citește și: Trump dă un ultimatum armatei venezuelene: ‘Veți pierde totul!

Noul Parchet Naţional Antiterorist (PNAT) va prelua activitatea procuraturii pariziene, care deţine în prezent competenţa gestionării investigaţiilor legate de terorism pe întreg teritoriul Franţei.

Pentru realizarea reformelor prevăzute de noua lege, bugetul Ministerului Justiţiei va trebui să crească cu 24% în perioada 2017-2022 (1, 6 miliarde de euro), urmând să fie create 6.500 de noi locuri de muncă.

Procesul de digitalizare a justiţiei, căreia îi sunt dedicate 530 de milioane de euro, va permite accesul la noi servicii electronice, cum ar fi depunerea de reclamaţii sau posibilitatea ca persoane fizice să se constituie în parte vătămată.

Se are în vedere dezvoltarea unor modalităţi alternative de soluţionare pe cale amiabilă a litigiilor, simplificarea procedurii de divorţ şi extinderea ariei de aplicare a sancţiunilor pentru unele infracţiuni, în special pentru utilizarea de stupefiante, infracţiune care până acum, teoretic, putea fi sancţionată cu pedepsa cu închisoare, dar care practic, nu se întâmpla.

Citește și: Doi polițiști egipteni au fost uciși într-o explozie la Cairo

Legea interzice pedeapsa cu închisoarea de până la o lună şi stabileşte că, în principiu, pedepsele cu termenul cuprins între o lună şi şase luni nu vor fi executate în închisori obişnuite. Pedepsele cu închisoarea între şase luni şi un an ar trebui să facă obiectul unei adaptări “dacă personalitatea şi situaţia persoanei condamnate o permite, cu excepţia imposibilităţii materiale”.

Pentru a asigura alternative eficiente la pedeapsa cu închisoarea, se intenţionează crearea unei “sentinţe autonome de arest la domiciliu” cu supraveghere electronică şi extinderea posibilităţilor de opţiune la munca în folosul comunităţii. Sunt prevăzute, de asemenea, dispoziţii de urgentare a construirii de noi locuri de detenţie precum şi de centre pentru infractori minori. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.