Noua lege Sandbox, votată de Parlament

Publicat:

Noua lege Sandbox, votată de Parlament

Proiectul legii privind spațiile de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei a fost votat în a doua lectură.

Astfel, companiile vor putea dezvolta în Republica Moldova soluții inovatoare în domeniul producției, distribuției sau consumului de energie, potrivit jurnal.md.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Companiilor din sectorul energetic vor putea testa soluții inovative cu derogări de la anumite prevederi ale legislației existente, inclusiv în domeniul fiscal.

Potrivit documentului, Sandboxurile vor oferi un mediu sigur pentru inovare, permițând părților interesate să exploreze potențialul soluțiilor noi, gestionând în același timp riscurile în mod eficient.

Proiectul vine să susțină realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă a sectorului energetic, precum creșterea volumului investițiilor în sectorul eficienței energetice, creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul final brut la 27% în 2030, consolidarea securității energetice și atingerea neutralității climatice către anul 2050.

Sandbox-urile oferă o platformă pentru companiile energetice, startup-urile și cercetători pentru a experimenta tehnologii și modele de afaceri de ultimă oră.

Sandbox-urile permit implementarea și testarea mai rapidă a soluțiilor inovatoare. Acest lucru poate duce la o comercializare mai rapidă a tehnologiilor inovatoare, conducând în cele din urmă la tranziția energetică.

Sandbox-urile pot juca un rol crucial în accelerarea eforturilor de decarbonizare, permițând implementarea rapidă a tehnologiilor de energie curată”,

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Spațiul de testare inovativă va fi autorizat pe o perioadă de cel mult șapte ani, cu posibilitatea prelungirii justificate pentru încă o perioadă de maxim cinci ani.

Punerea în aplicare a proiectelor va fi supravegheată de Comisia pentru Spații de Testare Inovativă în materie de Reglementare în domeniul Energiei, din subordinea Guvernului.

Proiectul a fost elaborat cu sprijinul PNUD Moldova și cu finanțare din partea Danemarcei, Luxemburgului, Republicii Coreea și Suediei. Proiectul a fost consultat pe larg cu comunitatea de afaceri, inclusiv pe platforma Consiliului economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România

Resturi de dronă, găsite în judeţul Tulcea din România Resturi de dronă au fost găsite, miercuri, în zona localităţii Ceatalchioi din judeţul Tulcea, informează Ministerul...

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: ‘Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!’

IGPF, după reținerea unui angajat al SPF pentru trădare de patrie: 'Suntem dedicați menținerii integrității și profesionalismului în rândurile noastre!' Angajatul Poliției de Frontieră, reținut...

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko

Maia Sandu, întrevedere de rămas-bun cu ambasadorul Ucrainei, Marko Shevchenko Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Marko Shevchenko, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al...

La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat, similar celui de la Leușeni

 La punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați va fi instituit control coordonat, similar celui de la Leușeni La punctul de trecere a frontierei (PTF) Giurgiulești...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.