X

Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”

Noua Miss SUA este ofițer în armată și fiica unui muncitor migrant: „Trăiesc visul american”

Noua Miss SUA a fost încoronată, încheind un an tumultuos de controverse care au planat în jurul acestui concurs. Alma Cooper din Michigan, un ofițer al armatei americane, a primit coroana duminică, devenind a treia persoană care deține titlul în acest an, după demisia șocantă a câștigătoarei din 2023.

Tânăra de 22 de ani, care este masterandă bursieră la Universitatea Stanford, a învins alte 50 de concurente într-o competiție care a inclus defilări în costume de baie și rochii de seară. Connor Perry din Kentucky și Danika Christopherson din Oklahoma au reușit ă ajungă pe primul și, respectiv, locul doi, scrie CNN. Potrivit biografiei sale, Alma Cooper a absolvit Academia Militară West Point în primii 5% din clasa sa, digi24.ro.

„Ca fiică a unui muncitor migrant, o femeie afro-latina mândră și ofițer al Armatei Statelor Unite, trăiesc visul american”, le-a spus ea juraților în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la finala de duminică.

„Dacă există ceva pe care viața mea și mama m-au învățat, este faptul că circumstanțele tale nu îți definesc niciodată destinul: poți face succesul accesibil în timp țintești la excelență”, a mai spus Alma Cooper. Cooper a fost încoronată pe scenă de fosta deținătoare a titlului, Savannah Gankiewicz din Hawaii, care a moștenit tiara în mai, după ce Noelia Voigt din Utah a demisionat în circumstanțe extrem de controversate.

Evenimentul sclipitor televizat a acoperit trei luni de turbulențe pentru organizatorii concursului, declanșate de demisia surpriză a lui Voigt – și cea a domnișoarei Teen USA, UmaSofia Srivastava din New Jersey, doar câteva zile mai târziu. Show-ul nu a avut referiri explicite la controversă, deși Gankiewicz a descris perioada ei neașteptată de trei luni ca Miss SUA drept „cea mai unică domnie din istorie”.

Anunțând decizia ei pe Instagram în mai, Voigt a motivat demisia din cauze de sănătate mintală. Dar utilizatorii rețelelor de socializare au observat rapid că prima literă din primele 11 propoziții ale postării ei criptice formau „Sunt redusă la tăcere”, stârnind zvonuri despre un acord strict de confidențialitate. Scrisoarea ei de demisie, obținută ulterior de CNN, pretindea întârzieri în ajungerea premiilor și un „mediu de lucru toxic” care „în cel mai bun caz, este un management prost și, în cel mai rău caz, este bullying și hărțuire”.

Voigt a susținut, de asemenea, că a fost hărțuită sexual în timpul unei apariții publice din cauza eșecului organizației Miss USA de a oferi un „supraveghetor eficient”. Srivastava, care a câștigat concursul Miss Teen USA (un eveniment sub aceeași umbrelă, pentru concurentele cu vârste între 14 și 19 ani), și-a depus între timp demisia susținând confruntări în „valorile personale” cu organizația Miss USA.

Mamele ambelor concurente care au renunțat la titluri au apărut apoi la emisiunea „Good Morning America”, mama lui Srivastava, Barbara, spunând că reginele frumuseții au fost „rău tratate, abuzate, hărțuite și încolțite” și că „slujba visurilor lor s-a dovedit a fi un coșmar”.

Organizatorii și compania-mamă a concursurilor, Miss Universe Organization, nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale CNN la momentul dublei demisii. Președintele Miss SUA, Laylah Rose, a lansat o declarație la sfârșitul lunii mai, raportată de Los Angeles Times, în care respinge acuzațiile lui Voigt. Reguli noi la Miss SUA: s-a renunțat la restricția de vârstă Procedura serii a început cu o eliminare, deoarece cele 51 de concurente au fost restrânse la 20 pe baza punctajelor arbitrilor din competiția preliminară de sâmbătă.

După rezultatele unei competiții de costume de baie concurentele erau 10 înaintea paradei cu rochii de seară. Celor cinci concurente rămase apoi în concurs li s-a adresat aceeași întrebare: „Cum putem să facem o punte între diferite culturi și să promovăm înțelegerea și respectul?” Finalul televizat, care a fost găzduit de Garcelle Beauvais din „The Real Housewives of Beverly Hills” și prezentatoarea de știri Keltie Knight de la canalul TV E!, a avut loc în California, pentru prima dată din 2007.

Printre jurați s-au numărat designerul de pantofi Jojo Bragais și fostele deținătoare ale titlului Miss SUA, Carole Gist și Lu Parker.

Duminică a fost marcat primul concurs Miss SUA care a avut loc de când proprietarul său, Organizația Miss Univers, a ridicat o restricție de vârstă care a durat mult timp, ce interzicea participarea femeilor de peste 28 de ani. Mai multe finaliste au beneficiat de noua regulă, inclusiv Kristina Johnson, în vârstă de 41 de ani, din Arizona și concurente din Montana, Dakota de Nord, Maryland și Indiana, care au peste 30 de ani.

O altă premieră, Bailey Anne Kennedy din Maryland a devenit prima concurentă transgender din statul ei care a apărut la finală, iar Shavana Clarke din Connecticut a ajuns ca „prima deținătoare a titlului în mod deschis lesbiană”, potrivit organizatorilor. Alma Cooper va concura la Miss Univers 2024, care va avea loc în Mexic anul acesta.

Tags: Miss SUAnouă
Categorii: Știrile zilei