Nouă morţi în bombardamente ruseşti la Lugansk şi Doneţk, afirmă Kievul, acuzând Rusia de tactica pământului pârjolit

Publicat:

Bombardamentele trupelor ruse împotriva a 49 de aşezări în regiunile Lugansk şi Doneţk s-au soldat duminică cu nouă morţi şi 11 răniţi, a comunicat luni Gruparea de forţe unite ucrainene, în timp ce presiunea creşte în Severodoneţk, potrivit EFE şi Ukrinform, potrivit agerpres.

Victime au fost înregistrare în localităţile Avdiivka, Velika Novoselka, Liman, Klinovo, Krasnopolie, Novomihailovka, precizează serviciul de presă al grupării pe pagina sa oficială de Facebook.


Citește și : Rusia examinează în prezent planul de pace propus de Italia (viceministru rus)

‘Din cauza luptelor intense şi a dificultăţii din comunicaţii este imposibil să obţinem rapid informaţii despre victimele din Lisiciansk, Severodoneţk şi localităţile din apropiere, menţionează acelaşi serviciu de presă.

Atacurile ruseşti au distrus complet sau au avariat 138 de imobile cu mai multe etaje şi locuinţe private şi cel puţin 17 obiective, între care o şcoală, un cămin de studenţi, un sanatoriu, clădiri ale unei companii alimentare, două depozite agricole, maşini agricole, un magazin, tarabe, clădirea unui tribunal, conducte de gaz, garaje, autoturisme şi echipamente ale serviciilor de salvare.

Echipele de salvare au evacuat 1.092 de persoane din zonele de luptă în ultimele 24 de ore, iar un tren de evacuare de la Pokrovsk cu destinaţia Liov (Lvov) era programat pentru luni, la 16:30, ora locală.

Pe de altă parte, şeful administraţiei militare (ucrainene) din Luhansk (Lugansk), Serhii Gaidai, a declarat într-un mesaj video pe contul său din Telegram că armata rusă îşi intensifică presiunea asupra regiunii.

‘Situaţia este dificilă pentru noi, dat fiind faptul că armata rusă îşi concentrează de acum toate forţele pentru a ocupa întreaga regiune Luhansk. Are un obiectiv mare şi un plan strategic mare, acela de a ajunge la graniţele administrative ale regiunii Luhansk’, a subliniat el.

Chiar dacă trupele ruse ar reuşi să preia sub control Severodoneţ sau să taie drumul care leagă Lisiceansk de Bahmut, ele ar prezenta aceasta ca pe ‘ o mare victorie’, potrivit lui Gaidai, care susţine că Severodoneţk este supus unei distrugeri totale.

Şeful administraţiei militare (ucrainene) din Doneţk, Pavlo Kirilenko, a avertizat într-o postare pe Facebook că regiunea ar putea rămâne fără rezerve de gaze în viitorul apropiat.

‘Situaţia aprovizionării cu gaze a consumatorilor din regiunea Doneţk este în prezent extrem de dificilă. Nodul principal prin care gazul ajungea la noi se află în regiunea Luhansk. Acest nod este acum ocupat de ruşi, iar alimentarea cu gaze prin el a fost întreruptă’, a explicat acesta.

Nodul de distribuire a fost avariat în aprilie în urma luptelor, iar compania nu poate începe reparaţiile din cauza bombardamentelor constante ale armatei ruse, a spus el.

Fiecare nou bombardament provoacă o scădere a presiunii în reţele, ceea ce complică funcţionarea întregului sistem, spune Kirilenko, adăugând că toate acestea ar putea duce în viitorul apropiat la o întrerupere totală a furnizării de gaze în regiune.

Rusia foloseşte tactica ‘pământului pârjolit’, distruge teritoriul cu aviaţia şi artileria pentru ca ulterior trupele sale să intre acolo, dar forţele armate ucrainene resping cu succes atacurile inamice, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Mutuzianik, citat de Ukrinform.

Citește și : Fosta şefă a diplomaţiei austriece îşi dă demisia de la Rosneft

‘Agresorul efectuează tiruri intense cu sisteme de rachete tactice şi avioane de-a lungul întregii linii a frontului, în special în zona de operaţiuni din Doneţk şi în direcţia Slaviansk. Inamicul aplică tactica pământului pârjolit aproape peste tot, atât în Severodoneţk, cât şi în Bahmut, aşa cum a făcut şi la Popasna sau Mariupol – pur şi simplu distruge teritoriul cu aviaţia şi artileria pentru ca ulterior trupele sale să intre acolo’, a afirmat Motuzianik.

Reprezentantul Ministerului Apărării de la Kiev a declarat că forţele ucrainene resping acţiunile ofensive ale trupelor ruse şi ‘avem încredere absolută că acţiunile noastre vor avea succes în viitor’, potrivit acestuia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

Kievul afirmă că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia și țările baltice

Kievul afirmă că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia și țările baltice Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat...

Un grup neonazist rus revendică asasinarea fostei deputate ucrainene Irina Farion

Un grup neonazist rus revendică asasinarea fostei deputate ucrainene Irina Farion Un manifest publicat pe un canal Telegram asociat unui grup neonazist rus şi semnat...

Armata română a găsit resturi de dronă într-o localitate din Delta Dunării

Armata română a găsit resturi de dronă într-o localitate din Delta Dunării Ministerul Apărării Naționale a confirmat joi că a găsit resturi provenind de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.