X

Nouă persoane executate prin spânzurare pentru asasinarea procurorului general egiptean în 2015 la Cairo

Nouă persoane au fost condamnate pentru asasinarea procurorului general egiptean în 2015 la Cairo şi au fost executate prin spânzurare miercuri, au indicat surse de securitate şi judiciare egiptene, citate de AFP, potrivit Agerpres.

Curtea de casaţie a confirmat la 25 noiembrie 2018 condamnarea la moarte în cazul celor nouă pentru asasinarea procurorului general Hicham Barakat, magistratul cu rangul cel mai înalt din parchetul egiptean, ucis în explozia unui vehicul-capcană la trecerea convoiului său prin Cairo.

Citește și : Brexit: Theresa May, la Bruxelles pentru noi discutii cu o Uniune Europeană inflexibilă

‘Executarea bărbaţilor condamnaţi în procese marcate de acuzaţii de tortură nu reprezintă justiţie, ci o mărturie a amplorii nedreptăţii în ţară’, a denunţat Amnesty International, care a cerut marţi Egiptului să renunţe la aplicarea acestor sentinţe.

‘Aceste execuţii reprezintă o demonstraţie flagrantă a utilizării crescânde de către guvern a pedepsei cu moartea, ridicând la 15 numărul total de condamnări la moarte aplicate în ultimele trei săptămâni’, denunţă organizaţia neguvernamentală citată.

Atacul împotriva procurorului general, care a şocat Egiptul, nu a fost revendicat, dar poliţia a anunţat ulterior că a arestat membri ai Fraţilor musulmani, o organizaţie calificată drept ‘teroristă’ de către Cairo.

Barakat ordonase, pe parcursul activităţii sale, aducerea în instanţă a mii de presupuşi membri ai Fraţilor musulmani şi de susţinători ai fostului preşedinte ales, Mohamed Morsi, înlăturat de armată în 2013.

De la înlăturarea lui Morsi, grupările extremiste şi-au multiplicat atentatele vizând forţele de securitate şi sute de susţinători ai Fraţilor musulmani, între care preşedintele destituit, au fost condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă.

Modul în care s-au desfăşurat unele dintre aceste procese a fost criticat de ONU şi de către organizaţiile pentru drepturile omului.

Citește și : Nominalizările la premiul World Press Photo 2019 (GALERIE FOTO)

În cazul asasinării procurorului general, un tribunal de primă instanţă a pronunţat pedeapsa cu moartea în 2017 împotriva a 28 de persoane.

Numai 15 dintre cei 28 de inculpaţi au fost prezenţi la această audiere şi la cea din noiembrie 2018 în faţa Curţii de casaţie. Pentru şase din cei 15 condamnaţi, pedeapsa cu moartea a fost comutată cu închisoare pe viaţă, echivalentul a 25 de ani de detenţie în Egipt.

Tags: Amnesty InternationalCairoegiptFraţilor MusulmaniHicham BarakatMohamed Morsi
Categorii: Sinteze