Noua preşedintă aleasă a Georgiei adoptă o linie dură faţă de Rusia

Publicat:

Noua preşedinte aleasă a Georgiei, Salome Zurabişvili, a descris sâmbătă Rusia drept o putere ocupantă imprevizibilă, adoptând o linie dură faţă de Moscova în contextul în care se confruntă în ţară cu proteste ale opozanţilor care au acuzat-o că a fost moale în campanie în ceea ce priveşte Moscova, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Salome Zurabişvili, care este sprijinită de partidul la putere Visul georgian, a câştigat cu 59,5% al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de miercuri. Contracandidatul ei din partea opoziţiei, Grigol Vaşadze, a declarat că nu-i recunoaşte victoria şi a cerut mobilizarea georgienilor pentru demonstraţii paşnice sâmbătă.


Citește și : Ucraina înăspreşte securitatea la porturi şi centralele nucleare, în urma conflictului cu Rusia

Într-un interviu acordat sâmbătă Reuters, Zurabişvili a spus că niciun fel de negociere cu Rusia nu poate avea sens atâta timp cât aceasta nu recunoaşte că ocupă două regiuni separatiste georgiene.

Rusia este o “putere ocupantă” şi cea mai mare preocupare este că “e imprevizibilă”, a spus ea.

“Când ai un duşman care este cunoscut şi previzibil ştii care vor fi paşii tăi următori. În acest caz, ca să fiu foarte sinceră, nu ştiu care ar trebui să fie următorii paşi ai Georgiei în relaţiile cu Rusia. Este atât de imprevizibilă şi atât de excesiv de prezentă pe teritoriul nostru”, a adăugat Salome Zurabişvili.

Zurabişvili, care s-a născut în Franţa într-o familie de emigranţi georgieni, a fost diplomată de carieră în serviciul Franţei înainte de a deveni şefa diplomaţiei georgiene în 2004-2005, iar acum va deveni prima femeie preşedinte din Georgia.

Potrivit constituţiei revizuite, preşedinţia este acum în mare parte ceremonială, iar premierul şi guvernul deţin cea mai mare parte a puterii executive. Poziţia este însă percepută în continuare drept una importantă pentru că reprezintă faţa internaţională a ţării, care îşi propune să asigure relaţii mai bune cu Occidentul şi să contracareze influenţa Moscovei.

Rusia a luptat şi a câştigat un scurt război împotriva Georgiei în 2008, după care Moscova a recunoscut independenţa celor regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia. Rusia are în prezent garnizoane în cele două regiuni.

Raportarea faţă de Moscova domină politica internă a Georgiei, partide rivale acuzându-se între ele că nu sunt suficient de ferme în înfruntarea Rusiei. După scrutinul prezidenţial, Salome Zurabişvili a fost criticată de oponenţi pentru comentarii prin care părea să acuze Georgia că a provocat războiul din 2008.

Georgia este un aliat al SUA în regiunea Caucazului de Sud şi are pe teritoriul său conducte care transportă petrol şi gaz din Marea Caspică în Europa. Ţara speră să adere la NATO într-o zi.

Citește și : Putin: Atâta timp cât autorităţile ucrainene actuale rămân la putere, războiul din estul rebel al Ucrainei va continua

Zurabişvili a spus că vrea ca Georgia să fie văzută “nu doar prin prisma Rusiei”, ci ca o ţară veche care are multe de oferit restului lumii. Întărirea poziţiei sale va ajuta Georgia să contracareze Rusia, consideră noua preşedintă a ţării.

“A face Georgia mai prezentă este şi o cale de a face Rusia mai puţin influentă în relaţiile noastre cu parteneri europeni”, a spus ea. “Sunt convinsă că putem cere mult mai mult de la partenerii noştri europeni… şi intenţionez să fiu partener mai pretenţios atât pentru europeni, cât şi pentru partenerii noştri din NATO”, a adăugat Salome Zurabişvili.

Zurabişvili a mai spus că se va folosi de noul ei rol pentru a reconcilia societatea divizată din Georgia, dar a notat că faptul că opoziţia cere populaţiei să refuze să recunoască rezultatele alegerilor serveşte intereselor Rusiei.

“Asta este exact ce şi-ar fi dorit Rusia – să aibă o ţară foarte divizată şi foarte slăbită şi un preşedinte discreditat a cărui legitimitate este atacată”, a mai spus ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.