X

Nouă reuniune euro-arabă la Cairo în vederea relansării procesului de pace israeliano-palestinian

Miniştrii de externe egiptean, iordanian, francez şi german s-au reunit luni la Cairo pentru o nouă întâlnire a grupului euro-arab în vederea relansării procesului de pace israeliano-palestinian, relatează AFP, scrie agerpres

Convorbirile dintre Israel şi palestinieni au stagnat din 2014. Palestinienii aspiră la un stat independent având capitala în Ierusalimul de Est.

Citește și : Ocean Viking își reia operațiunile de salvare a migranților din Mediterană

Colonizarea israeliană a teritoriilor palestiniene a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, dar s-a accelerat sub conducerea lui Benjamin Netanyahu şi cu acceptarea aliatului său de la Washington, Donald Trump.

La Cairo, cei patru miniştri au discutat luni cu privire ”la mijloace de avansare a procesului de pace în Orientul Mijlociu şi crearea unui mediu propice unei reveniri la dialogul dintre palestinieni şi israelieni”, se arată într-un comunicat comun.

Grupul, care s-a întâlnit prima dată la München în februarie 2020, apoi la Amman în septembrie 2020, a anunţat că va ţine următoarea reuniune la Paris, fără a preciza o dată.

Citește și : Gorbaciov speră că Joe Biden va prelungi Tratatul New START

În cadrul unei conferinţe de presă comune, luni, ministrul iordanian de externe Aymane Safadi a reamintit că grupul încearcă să ”lucreze pentru a preveni toate măsurile care împiedică o soluţie cu două state” şi care include un stat palestinian viabil alături de Israel, soluţie susţinută de comunitatea internaţională.

La rândul său, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a reamintit că colonizarea israeliană este ”contrară dreptului internaţional şi, dacă ar continua, ar reduce posibilităţile creării unui stat palestinian”.

Tags: ierusalimul de estisraelJean-Yves Le Drianpaceparis
Categorii: Sinteze