Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia

Publicat:

Nouă state europene se opun reluării misiunilor FMI în Rusia

Nouă state europene au protestat vineri contra planurilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) de a relua misiunile în Rusia, spunând că un dialog cu o ţară care a invadat altă ţară ar afecta reputaţia instituţiei financiare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

După ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, FMI a oprit consultările sale anuale cu Rusia, în condiţiile în care creditorul cu sediul la Washington are consultări cu toate statele membre. Dar în 2 septembrie, Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI, a afirmat pentru Reuters că FMI va relua consultările online în 16 septembrie, iar până la 1 octombrie va avea loc o vizită a unei delegaţii FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruşi, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

„Vrem să exprimăm nemulţumirea noastră profundă faţă de astfel de planuri ale FMI”, se arată în scrisoarea adresată şefului FMI, Kristalina Georgieva, de miniştrii de Finanţe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia şi Polonia.

Georgieva participă la Budapesta la reuniunea guvernatorilor băncilor centrale şi miniştrilor de Finanţe din UE, iar cele nouă ţări vor pune întrebări şefului FMI în legătură cu planurile instituţiei privind Rusia.

„Ce recomandări vrea să facă FMI Rusiei la finalul consultărilor? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?”, a spus un oficial de rang înalt din zona euro.

În scrisoare se arată că Rusia, ca ţară agresoare, nu ar trebui să beneficieze de consilierea FMI, iar, dacă instituţia merge mai departe cu planurile sale, va fi redusă disponibilitatea ţărilor donatoare de a sprijini Ucraina prin iniţiativele FMI, deoarece ar submina încrederea în Fond.

„Donatorii pot alege alte instituţii, cum ar fi Banca Mondială sau BERD”, a apreciat oficialul din zona euro.

În scrisoare se arată că orice date furnizate FMI de Rusia vor fi cenzurate pentru a demonstra că economia face faţă cu bine războiului şi rezistă sancţiunilor occidentale, ceea ce face evaluarea FMI inadecvată.

De asemenea, Moscova va folosi misiunea FMI în propriile sale scopuri de propagandă, afectând reputaţia FMI. „Prin urmare, cerem FMI să nu reia cooperarea cu Rusia, să-şi menţină angajamentele şi să respecte principiile din Carta ONU”, susţin cele nouă ţări.

„Cerem tuturor instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv FMI şi conducerii sale, să continue să se abţină de la activităţile care implică un stat agresor şi să nu reia dialogul, atât timp cât Rusia continuă războiul de agresiune contra Ucrainei”, se arată în scrisoare.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Joi, FMI a anunţat că planificata vizită în Rusia este în linie cu obligaţiile sale obişnuite, precum şi cele ale Rusiei de stat membru al FMI.

Ultima misiune anuală a FMI în Rusia a fost în noiembrie 2019, înainte de pandemie.

Multe state occidentale au discutat despre posibilitatea excluderii Rusiei din FMI, după invadarea Ucrainei, dar iniţiativa s-a lovit de opoziţia altor state membre cu cote ridicate de vot, cum ar fi China şi India.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei

Președinta Maia Sandu a participat la evenimentul de celebrare a 60 de ani de activitate a Universității Tehnice a Moldovei Șefa statului i-a felicitat astăzi...

Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA)

Cum a devenit Ciprul o colonie a Rusiei în UE (Analiză NEXTA) În ultimele decenii, Cipru a devenit un pilon al influenței Rusiei în Europa,...

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului

Salvatorii atenționează oamenii despre riscul intoxicării în procesul de fermentare a vinului Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări și atenționări în adresa...

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri

Rusia a pus cartele SIM în dronele Shahed pentru a utiliza rețeaua de telefonie mobilă a Ucrainei pentru atacuri Rusia și-a echipat dronele de atac...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.