Noua Zeelandă, Australia şi India celebrează 100 de ani de la armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial

Publicat:

Noua Zeelandă, Australia şi India au celebrat, duminică, centenarul armistiţiului Marelui Război, în memoria celor 150.000 de militari din aceste ţări care au murit în lupte, relatează France Presse, scrie Agerpres.

O mulţime impresionantă a participat la o ceremonie la New Delhi în semn de omagiu bărbaţilor şi femeilor care au căzut în măcelul din 1914-1918.


Citește și : CENTENARUL ARMISTIŢIULUI – Peste 70 de lideri politici din întreaga lume se reunesc la Paris

“A fost un război în care India nu a fost implicată direct şi totuşi soldaţii noştri au luptat pretutindeni, doar pentru pace”, a declarat pe Twitter prim-ministrul indian Narendra Modi, în timp ce o ceremonie a avut loc la Cimitirul Militar din Delhi.

Celebrarea centenarului armistiţiului intervine într-un moment în care India, la acea vreme colonie britanică, caută să obţină o mai mare recunoaştere a contribuţiei sale la efortul aliat de război. Un total de 1,3 milioane de militari indieni au fost înrolaţi şi 74.000 au fost ucişi.

La Canberra, prim-ministrul australian Scott Morrison a vorbit despre sacrificiul compatrioţilor săi, în special în timpul bătăliei de la Fromelles din nordul Franţei.

“Ei şi-au dat (ziua) de +astăzi+ pentru a noastră +mâine+”, a declarat şeful guvernului în faţa a mii de persoane adunate la Canberra.

În timpul Primului Război Mondial, peste 400.000 de persoane au servit în armata australiană, dintre care mai mult de 300.000 au fost desfăşurate în străinătate. Aproape 62.000 au murit. Tânăra naţiune australiană avea atunci 5 milioane de locuitori.

Peste 10.000 de soldaţi ai corpului de armată australian şi neozeelandez (ANZAC) au murit în special la Gallipoli în Turcia, o înfrângere considerată ca un fel de “botezul focului” pentru armata australiană.

În Noua Zeelandă, comemorările au început cu două minute de reculegere la ora 11.00, ora franceză la care armistiţiul a intrat în vigoare.

Citește și  MB: Patru miniştri anti-Brexit sunt pe punctul de a demisiona din guvernul May

O sută de salve de tun au fost trase la malul mării la Wellington, în timp ce în toată ţara au răsunat clopotele bisericilor, sirenele serviciilor de urgenţă şi maşinile au claxonat.

O ceremonie a avut loc la Memorialul naţional de război din Wellington, în prezenţa prim-ministrului Jacinda Ardern.

Mai mult de 100.000 de neozeelandezi – o zecime din populaţia de atunci – au servit în străinătate în timpul Primului Război Mondial. Un total de 18.300 şi-au dat acolo viaţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

Ploile torențiale fac ravagii în Nepal: cel puțin 11 oameni au murit

Cel puțin 11 persoane au decedat în Nepal în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au durat zile întregi,...

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.