X

Noua Zeelandă blochează extrădarea unui sud-coreean în China

Justiţia neo-zeelandeză s-a opus marţi predării către autorităţile chineze a unui bărbat urmărit pentru crimă, invocând riscul ca el să fie supus torturilor în China, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Curtea de Apel de la Wellington a blocat decizia guvernului de a-l extrăda în China pe Kyung Yup Kim, un cetăţean neo-zeelandez originar din Coreea de Sud, explicând că Noua Zeelandă şi-ar încălca obligaţiile internaţionale dacă ar accepta extrădarea.

Citeşte şi: Autorităţile americane au identificat rămăşiţele unei alte victime ale atentatelor din 9-11

”Este o hotărâre de mare importanţă pentru drepturile omului şi care va avea un ecou în toate ţările din sistemul de drept comun”, sistemul juridic moştenit din dreptul englez care a fost luat drept model în numeroase ţări şi teritorii, în special în Hong Kong, a explicat Tony Ellis, avocatul lui Kyung Yup Kim.

Kyung Yup Kim, care trăieşte în Noua Zeelandă de 30 de ani, este acuzat de uciderea unei tinere chineze în vârstă de 20 de ani, la Shanghai în anul 2009. Kim a respins acuzaţia. El a fost arestat în Noua Zeelandă în 2011, iar Beijingul a cerut extrădarea sa după ce a dat asigurări că bărbatul nu riscă pedeapsa capitală dacă va fi găsit vinovat.

La finalul unui lung proces, Noua Zeelandă a decis în 2015 să autorizeze această extrădare către China, care ar fi fost o premieră.

Totuşi, procedura a fost blocată de Curtea de Apel, care a ordonat guvernului să reanalizeze cererea Chinei.

Citeşte şi: Au început operaţiunile de recuperare a vasului scufundat în Dunăre

”Conform dreptului internaţional, Noua Zeelandă are obligaţia de a refuza extrădarea unei persoane către o jurisdicţie în care ea ar fi expusă unui risc substanţial de tortură sau unde nu ar beneficia de un proces corect”, a explicat judecătoarea Helen Winkelmann, de la Curtea de Apel.

Ministrul justiţiei neo-zeelandez Andrew Little va trebui să reconsidere extrădarea lui Kyung Yup Kim, cu excepţia cazului în care guvernul face apel la instanţa supremă.

De partea sa, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Geng Shuang, a declarat că acest caz durează deja de un deceniu. El a spus că ţara sa apără şi promovează drepturile omului că sistemul de justiţie chinez include garanţii deosebite pentru diversele drepturi şi interese ale suspecţilor de crimă. 

Tags: Andrew LittleBeijingChinaKyung Yup KimNoua ZeelandaShanghaiWellington
Categorii: Știrile zilei