X

Noua Zeelandă copiază Australia şi cere giganţilor internetului SĂ PLĂTEASCĂ pentru conţinutul media

Noua Zeelandă a cerut miercuri companiilor Google şi Facebook să încheie cu presa din ţară acorduri similare celor încheiate recent în Australia, informează AFP, potrivit agerpres. 

Ministrul neozeelandez pentru media, Kris Faafoi, a afirmat că are în vedere adoptarea unei măsuri prin care giganţii tehnologiei să fie obligaţi să-i remunereze pe editorii de presă pentru conţinuturile distribuite, măsură a cărei menire este să ajute sectorul media, aflat în mare dificultate.

Citeşte şi: Texasul RENUNŢĂ la mască şi îşi deschide complet magazinele şi restaurantele

Ministrul a subliniat însă că preferă încheierea de acorduri, prin negocieri între grupurile de presă din Noua Zeelandă şi giganţii americani, mai curând decât să fie adoptate reglementări constrângătoare.

“Săptămâna trecută m-am întâlnit cu reprezentanţi ai Google şi Facebook. Sunt convins că şi în Noua Zeelandă vor începe discuţii comerciale între media tradiţionale şi platformele digitale şi încurajez astfel de discuţii”, a spus Kris Faafoi în faţa unei comisii parlamentare.

Reglementarea acestor aspecte de către guvern va depinde de progresul discuţiilor dintre platforme şi companiile de presă, a menţionat ministrul, subliniind că media neozeelandeze se confruntă cu o gravă criză financiară, într-un moment în care pandemia de coronavirus a subliniat importanţa activităţii lor.

“Rolul media de-a lungul pandemiei a reprezentat cheia succesului acţiunilor desfăşurate în Noua Zeelandă”, a declarat Faafoi.

Săptămâna trecută, parlamentul Australiei a adoptat o lege care obligă giganţii tehnologiei să plătească editorii de presă din ţară pentru preluarea conţinuturilor de ştiri, primii fiind acuzaţi că reţin o mare parte din încasările din publicitate şi folosesc conţinuturile din presă fără a oferi niciun fel de contrapartidă financiară.

Citeşte şi: Stat Islamic revendică asasinarea celor trei tinere din Jalalabad

Facebook şi Google au reuşit să atenueze unele dintre dispoziţiile noii legi, astfel încât remunerarea editorilor să fie rodul unor negocieri şi nu impusă de autorităţi.

Legea din Australia a fost adoptată după o adevărată înfruntare cu giganţii tehnologiei în timpul căreia Facebook şi-a demonstrat puterea, blocând pentru câteva zile publicarea linkurilor către ştiri şi site-uri din media australiene, aminteşte France Presse.

Tags: australiafacebookGoogleKris FaafoNoua Zeelanda
Categorii: Știrile zilei