Noul acord cu UE privind Irlanda de Nord nu se referă la niciun partid politic

Publicat:

Acordul-cadru de la Windsor, anunţat luni de guvernul britanic şi Uniunea Europeană, este un ”pas înainte enorm” pentru locuitorii Irlandei de Nord şi nu se referă la vreun partid politic, a declarat marţi, la Belfast, premierul britanic Rishi Sunak, informează Reuters, potrivit agerpres.

Întrebat de postul de radio BBC dacă va impune noul acord fără a avea susţinerea Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), Sunak a răspuns: ”Cadrul este ceea ce am convenit cu Uniunea Europeană”.


Citeşte şi: Lukașenko ştie care-i ‘scopul Occidentului’: UNIREA R. Moldova cu România! – Black News

”Nu este vorba neapărat despre mine sau despre vreun partid politic, ci despre ceea ce este cel mai bine pentru oameni, comunităţile şi companiile din Irlanda de Nord şi acest acord va schimba enorm lucrurile pentru ei”, a spus şeful guvernului de la Londra.

De partea sa, liderul DUP Jeffrey Donaldson a spus că propunerile incluse în noul pact sunt orientate ”oarecum” spre soluţionarea temerilor, dar a atras atenţia că rămân probleme nerezolvate.

În schimb, partidul Sinn Féin, cea mai mare formaţiune din Adunarea Irlandei de Nord, a salutat noul acord convenit de Londra şi UE şi le-a cerut unioniştilor să participe din nou la activitatea guvernului delegat de la Belfast.

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene.

Documentul, semnat în 2020 de fostul premier britanic Boris Johnson, prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să pună în practică multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea strictă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine că afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie. Percepţia că Protocolul erodează locul Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit a provocat iritarea multor unionişti şi a condus la un boicot din partea DUOP, ce refuză orice aplicare de facto a dreptului european în Irlanda de Nord şi blochează funcţionarea executivului local de la Belfast de un an.

Acordul-cadru de la Windsor, ce reformează Protocolul pentru Irlanda de Nord, abordează principalele probleme pe care ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană le-a creat în provincia britanică.

Este vorba de principalele domenii pe care le reformează noul pact, care acordă o atenţie deosebită guvernării, suveranităţii şi comerţului în regiune.

Acordul negociat stabileşte acum un sistem de benzi verzi şi roşii între Marea Britanie şi provincie. Mărfurile destinate Irlandei de Nord, fără controale de rutină, vor trece pe benzile verzi – monitorizate electronic de Comisia Europeană -, în timp ce cele exportate în Republica Irlanda, pentru a intra pe piaţa comunitară, vor trece pe benzile roşii şi vor urma formalităţile vamale în porturile nord-irlandeze.

Citeşte şi: Sintagma ‘limba moldovenească’ ar putea fi înlocuită cu ‘limba română’ în Constituţia Republicii Moldova

Al doilea element al acordului tratează aplicarea anumitor legi comunitare şi, în consecinţă, situaţia în care unele legi britanice nu pot fi aplicate în regiune, ceea ce, potrivit unioniştilor, pune în pericol relaţia lor constituţională cu Regatul Unit.

De asemenea, UE şi Londra au decis că, înainte de a se ajunge la Curtea de Justiţie a UE, orice litigiu să poată fi examinat în primă instanţă de către tribunalele din Irlanda de Nord, care pot decide apoi dacă îl trimit sau nu către Luxemburg, care va avea întotdeauna ultimul cuvânt.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.