X

Noul ambasador al UE la Beijing subliniază diferenţele de intenţie dintre SUA şi blocul comunitar în China

Uniunea Europeană trebuie să se apropie de China în condiţiile perturbărilor mondiale de ordin economic şi politic generate de către America lui Donald Trump, a estimat vineri la Beijing noul ambasador al UE în China, francezul Nicolas Chapuis, citat de AFP, conform agerpres.

”În triunghiul format de SUA, China şi Uniunea Europeană, cele trei mari puteri ale planetei, urgenţa o constituie întărirea bazei triunghiului pe care o constituie, în opinia mea, Europa şi China, a declarat Chapuis într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

Diplomatul francez, care şi-a preluat funcţia în cursul săptămânii la Beijing, a fost primit cu această ocazie de către preşedintele chinez Xi Jinping, într-un moment în care China este angajată într-un război comercial cu SUA.

”UE şi China pot face multe împreună pentru a atenua perturbările pe care noi le constatăm în prezent în comerţul şi în economia de pe glob”, a declarat reprezentantul Bruxellesului, care cunoaşte bine China, deoarece a fost în post în această ţară de cinci ori în timpul carierei sale în diplomaţia franceză.

”China este un motor al creşterii economice mondiale, orice perturbare a acestui motor va dăuna nu numai Chinei, ci şi restului lumii”, a avertizat diplomatul, adăugând: ”A coopera cu China este pentru noi un imperativ absolut”.

Potrivit declaraţiilor lui Chapuis, Bruxellesul doreşte îndeosebi să lucreze împreună cu China la o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi la încheierea de acorduri privind investiţiile şi obiectivele geografice protejate”.

Administraţia Trump a impus Beijingului măsuri vamale punitive la începutul lui iulie şi ameninţă acum să crească miza de patru ori. SUA au trecut la ”asalt” şi împotriva UE, ţintind exporturile europene de aluminiu şi oţel.

Dar Washingtonul a renunţat în iulie la ameninţarea sa cu sancţionarea sectorului european al automobilului, în cursul unei vizite la Casa Albă a preşedintelui executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

China este de asemenea în colimatorul UE, care îi reproşează diferite obstacole impuse importurilor de produse din UE. Investiţiile întreprinderilor chinezeşti în UE au fost printre altele criticate în ultimii ani în numele securităţii naţionale în mai multe ţări ale Uniunii.

”Nu vrem mai puţine investiţii chinezeşti, vrem mai multe”, a declarat pe această temă diplomatul UE. ”Dar vrem, ca şi China, să se facă în aşa fel ca aceste investiţii să fie durabile, să profite de pe urma lor popoarele noastre şi ca ele să nu dăuneze securităţii naţionale”,a mai spus ambasadorul UE. 

Tags: ambasadorBeijingChinaDonald TrumpNicolas ChapuisOrganizaţia Mondială a Comerţului (OMC)SUAUniunea Europeană (UE)Xi Jinping
Categorii: Diaspora