Noul cancelar austriac vorbeşte despre cetăţenia acordată germanofonilor din Italia

Publicat:

Noul guvern austriac are în vedere să ofere cetăţenia austriacă populaţiei germanofone din provincia Alto Adige din nord-estul Italiei, dar numai în strânsă consultare cu Roma, a declarat marţi cancelarul austriac Sebastian Kurz, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Planul referitor la Alto Adige, sau Tirolul de Sud cum este cunoscut în Austria, care face parte din acordul de coaliţie finalizat la sfârşitul săptămânii trecute între Partidul Poporului (OeVP) al lui Kurz şi Partidul Libertăţii (FPOe, de extremă dreapta), a fost denunţat luni de politicieni italieni.


Citeşte şi: Cea mai nouă şi mai modernă navă de război britanică are o crăpătură prin care ia la bord 200 de litri de apă pe oră

“Evident, plănuim să facem acest lucru doar în strânsă cooperare cu Italia şi cu guvernul de la Roma”, a subliniat Sebastian Kurz în cadrul unei conferinţe de presă cu liderul FPOe, vicecancelarul Heinz Christian Strache, după prima reuniune a noului guvern.

După ce a fost secole la rând austriacă, provincia muntoasă din nord-estul Italiei, cu capitala la Bolzano, a devenit parte integrantă a Italiei în urma primului război mondial şi beneficiază de un grad ridicat de autonomie. La ultimul recensământ, din 2011, 70% dintre locuitorii din Alto Adige s-au declarat germanofoni şi 26% italofoni, notează AFP.

Ideea unui paşaport dublu pentru germanofonii din provincie a fost prost primită de politicienii italieni, subsecretarul de stat pentru afaceri externe Benedetto Della Vedova apreciind că acest plan “poartă marca pumnului de fier etno-naţionalist”. Şi preşedintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a evocat un “demers veleitar” într-un moment în care Europa “a pus capăt sezonului naţionalismelor”.

“Jos labele de pe Italia”, a reacţionat Giorgia Meloni, preşedinta Fratelli d’Italia, o mică formaţiune de extremă dreapta care a salutat în schimb intrarea în guvernul de la Viena a FPOe. “După miliardele de euro italieni cheltuiţi pentru a plăti autonomia populaţiilor germanofone din Alto Adige (…), Austria să rămână la locul ei şi să împiedică această invazie ilegală”, a adăugat Meloni, angajându-se să ridice “baricade” pentru a se opune unei asemenea evoluţii.

Citeşte şi: Trenul DERAIAT în SUA circula cu 128 km/h pe un segment limitat la 48 km/h – FOTO/VIDEO

La rândul lor, germanofonii din provincia italiană învecinată Trentino, care beneficiază de un statut similar de autonomie, şi-au exprimat regretul că nu figurează şi ei în planurile Vienei.

Guvernatorul provinciei Alto Adige, Arno Kompatscher, a ţinut în ce-l priveşte să dea asigurări că “FPOe susţine o politică naţionalistă care este exact opusul ideilor noastre”. “Suntem europeni convinşi şi vom continua să jucăm rolul de punte de mediere”, a spus Kompatscher.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.