X

Noul director al Agenţiei Spaţiale Europene doreşte să consolideze legăturile cu UE până în 2025

Noul director al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Josef Aschbacher, şi-a prezentat miercuri cele cinci priorităţi la conducerea ESA, până în 2025, în special cu un apel la consolidarea legăturilor cu Uniunea Europeană, şi pentru ca aceasta să mărească efortul financiar în domeniul spaţiului, relatează AFP, potrivit agerpres

Aschbacher doreşte, înainte de reuniunea ministerială a ESA, programată pentru sfârşitul anului 2022, ”organizarea unei dezbateri la nivel înalt privind ambiţiile, priorităţile Europei în spaţiu”, a declarat el într-o conferinţă de presă virtuală.

Citește și : Ungaria relaxează unele restricții în ziua în care raportează cel mai mare număr de decese

Directorul, care tocmai a preluat funcţia la conducerea ESA, a subliniat cinci priorităţi pentru agenţie.

În primul rând, strângerea legăturilor dintre UE şi agenţie, care este guvernată de 22 de state membre europene, dintre care trei (Norvegia, Regatul Unit, Elveţia) nu fac parte din UE. În special, el doreşte că, pe lângă programele pe care le implementează pentru statele sale membre, ”să devină agenţia pentru implementarea programelor UE”.

În ceea ce priveşte UE, Josef Aschbacher a apreciat că trebuie ”să se gândească serios unde vrea să fie în 10-15 ani”. El a reamintit că datoria publică totală americană pentru spaţiu în 2019 s-au ridicat la aproximativ 40 de miliarde de euro, de patru ori mai mult decât cea a Europei.

Europa va trebui să decidă ”dacă păstrează o investiţie în spaţiu la o scară mică (…) sau dacă doreşte să o compenseze cu investiţii emblematice”, cum ar fi misiunile spre Lună şi Marte, dar şi mai multe programe, despre care Aschbacher crede că ar beneficia societatea, cum ar fi observarea planetei sau telecomunicaţiile.

A doua prioritate, dezvoltarea unui sector comercial european, pentru a dezvolta numărul de actori nestatali în acest domeniu.

A treia prioritate şi ce-a de-a patra se referă mai pe larg la programele legate de securitate şi de apărare a UE, precum şi la aşa-numitele programe ”critice”, cum ar fi cele legate de lansatoare sau constelaţii de sateliţi.

Citește și : Situația devine disperată la Kiev, Ucraina înregistrează un record de decese

Josef Aschbacher, de exemplu, a menţionat programul de conectivitate sigură, o constelaţie de sateliţi care oferă Europei o reţea de comunicaţii pe internet independentă şi sigură.

În sfârşit, ultima prioritate şi nu cea mai puţin importantă, noul director doreşte să schimbe procedurile de funcţionare internă şi relaţiile cu statele membre prin simplificarea acestora şi să profite de o schimbare de generaţie pentru a recruta noi experţi, în inteligenţa artificială sau în tehnologii cuantice, de exemplu, ”asigurând în acelaşi timp că avem o forţă de muncă diversă şi echilibrată”.

Tags: ElvetiaESAJosef AschbacherNorvegiaRegatul Unituniunea europeana
Categorii: Diaspora