Noul director al UNESCO pune piciorul în prag: ‘SUA nu reprezintă alfa şi omega’

Publicat:

Statele Unite, care şi-au anunţat la jumătatea lunii octombrie retragerea din UNESCO, nu reprezintă “alfa şi omega” acestei organizaţii, care a cunoscut “perioade îndelungate” în care a funcţionat fără participare americană, a declarat luni într-un interviu radiofonic noul director general al instituţiei, Audrey Azoulay, relatează AFP, potrivit agerpres.

Retragerea americană nu reprezintă “o surpriză completă, ţinând cont de poziţia pe care Statele Unite o au în acest moment faţă de multilateralism”, a declarat Audrey Azoulay, fost ministru al Culturii în Franţa, confirmată vineri în funcţia de director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.


Citeşte şi: Consulatul american din Hong Kong a fost ÎNCHIS. Autorităţile au descoperit o pudră albă necunoscută

“Este o decizie suverană a unui stat pe care îl respect, dar în acelaşi timp el nu este alfa şi omega al UNESCO”, a declarat Audrey Azoulay pentru postul de radio France Inter. “Au existat perioade îndelungate la UNESCO – peste 15 ani – fără Statele Unite, care au revenit în cele din urmă în organizaţie, iar eu cred că nu este în interesul Statelor Unite să părăsească UNESCO”, a adăugat ea.

Retrase din această organizaţie între 1984 şi 2002 în semn de protest faţă de gestionarea defectuoasă – după părerea reprezentanţilor săi – a fondurilor, Statele Unite “nu îşi mai plăteau contribuţia la UNESCO din 2011”, a reamintit Audrey Azoulay.

Statele Unite şi Israelul şi-au suspendat în 2011 contribuţiile financiare, ce reprezentau peste 20% din bugetul agenţiei, după acceptarea Palestinei în rândul membrilor UNESCO. Pe 12 octombrie, cele două ţări şi-au anunţat retragerea din organizaţie, pe care o acuză de atitudine “anti-israeliană” în dispoziţiile sale ce vizează oraşele Ierusalim şi Hebron.

Creşte şi: Creşte bilanţul victimelor în cutremurul din Orientul Mijilociu. Peste 300 de morţi şi 2500 de răniţi

“Cred că nu putem să reducem UNESCO la statutul tensiunilor politice cu care se confruntă, ci trebuie să ţinem cont de ansamblul activităţii sale”, a spus Audrey Azoulay, care va învestită în funcţie în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în cursul zilei de luni.

Noul director general al UNESCO şi-a exprimat dorinţa de a continua să lucreze cu “societatea civilă americană, cu universităţile americane şi cu oamenii de ştiinţă americani”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat

Doi părinți din stânga Nistrului și-au găsit copilul de un an, blocat în mașină. Ce a urmat Emoții puternice pentru un cuplu din stânga Nistrului,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.