X

‘Noul El Niño’, descoperit la sud de Ecuator: Este un nou comutator al climatului Pământului

‘Noul El Niño‘, descoperit la sud de Ecuator: Este un nou comutator al climatului Pământului

O mică zonă din sud-vestul Oceanului Pacific, situată în apropierea Noii Zeelande și a Australiei, poate declanșa schimbări de temperatură care afectează întreaga emisferă sudică. Aceste schimbări au fost numite informal „noul El Niño”.

Noul model climatic, care împărtășește unele caracteristici cu fenomenul El Niño, a fost numit „Southern Hemisphere Circumpolar Wavenumber-4 Pattern”.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Spre deosebire de El Niño, care începe la tropice, acest nou model începe la latitudinile mijlocii. Studiul, publicat luna aceasta în Journal of Geophysical Research: Oceans, subliniază cât de importantă este interacțiunea dintre ocean și atmosferă pentru clima noastră, scrie Phys.org.

Balaji Senapati, autorul principal al studiului de la Universitatea din Reading, a declarat: „Această descoperire este ca și cum ar găsi o nouă schimbare în clima Pământului. Arată că o zonă relativ mică a oceanului poate avea efecte de anvergură asupra vremii și climei globale. 

Înțelegerea acestui nou sistem meteorologic ar putea îmbunătăți considerabil prognoza meteo și prognoza climatului, în special în emisfera sudică. Ar putea ajuta la explicarea schimbărilor climatice care anterior erau misterioase și ar putea îmbunătăți capacitatea noastră de a prezice vremea și evenimentele climatice extreme”.

Ascuns la vedere

Cercetătorii au folosit modele climatice sofisticate pentru a simula 300 de ani de condiții climatice. Acest model combină componentele atmosferice, oceanice și de gheață de mare pentru a crea o reprezentare cuprinzătoare a sistemului climatic al Pământului. Analizând aceste date simulate, echipa a identificat un model recurent de variații ale temperaturii suprafeței mării care înconjoară emisfera sudică.

Modelul vremii funcționează ca o reacție globală în lanț. Acest model creează patru zone alternând calde și reci în oceane, formând un cerc complet în emisfera sudică. Începe lângă oceanul Noua Zeelandă și Australia. Când temperatura oceanului se schimbă în această zonă mică, declanșează un efect de ondulare în atmosferă. Acest lucru creează un model asemănător unui val care călătorește în jurul întregii emisfere sudice, purtat de vânturile puternice de vest.

Pe măsură ce acest val atmosferic se mișcă, afectează temperatura oceanului, creând cele patru zone calde și reci.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Oceanul joacă un rol important în acest proces. Când valul atmosferic schimbă tiparele vântului, afectează modul în care căldura se mișcă între ocean și aer. Acest lucru modifică adâncimea stratului superior al oceanului de apă mai caldă, ceea ce poate face schimbările de temperatură mai puternice sau mai slabe.

Acest nou model se întâmplă independent de alte sisteme meteorologice cunoscute de la tropice, cum ar fi modelul de încălzire El Niño al curenților și vânturile alizee , sau opusul său, faza de răcire, La Niña. Acest lucru sugerează că a fost întotdeauna o parte a climei Pământului, dar abia a fost observat.

Tags: EcuatorEl Nino
Diverse