X

Noul guvern al Suediei se va distanţa de miliţia kurdă YPG în încercarea de a adera la NATO (ministru)

Noul guvern al Suediei se va distanţa de miliţia kurdă YPG în contextul în care încearcă să obţină aprobarea Turciei de a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul de externe Tobias Billstrom la postul de radio naţional, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Miliţia kurdo-siriană YPG şi aripa sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurgenţă împotriva Turciei în 1980 şi este considerată grupare teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană.

Citește și : Zelenski nu întrevede nicio disponibilitate din partea Moscovei de a negocia pacea

Suedia, împreună cu Statele Unite şi alte câteva state membre ale NATO, au sprijinit YPG în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Totuşi, Turcia a ameninţat să blocheze aderarea Suediei la NATO dacă statul nordic nu încetează să sprijine gruparea YPG.

”Există o legătură mult prea strânsă între aceste organizaţii şi PKK… pentru ca să fie bine pentru relaţia dintre noi şi Turcia. Principalul obiectiv este aderarea Suediei la NATO”, a declarat Billstrom la postul public de radio.

Anunţul vine cu doar câteva zile înainte de vizita programată a premierului suedez Ulf Kristersson la Ankara, unde şeful executivului de la Stockholm va încerca să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să permită aderarea Suediei la alianţa militară.

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO mai devreme în acest an, ca o consecinţă directă a invaziei Rusiei în Ucraina, aminteşte Reuters.

Citește și : Barajele rutiere ridicate ridicate de susţinătorii lui Bolsonaro în Brazilia au dispărut

Solicitarea de aderare a fost aprobată de 28 din cele 30 de state membre ale NATO, excepţie făcând Turcia şi Ungaria. În această săptămână, ţările nordice şi-au exprimat speranţa că şi Ungaria va renunţa la obiecţiile sale.

Tags: NATOSUATobias Billstromturciauniunea europeanaYPG
Categorii: Diaspora