Noul lider jihadist intră pe lista neagră a ‘teroriştilor internaţionali’

Publicat:

Statele Unite l-au plasat pe noul lider al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) Amir Muhammad Sa’id Abdal-Rahman al-Mawla pe lista neagră a ”teroriştilor internaţionali”, relatează AFP, potrivit news.ro.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a anunţat marţi aceste sancţiuni, care-i blochează orice schimb cu Statele Unite sau orice cetăţean american.


Citește și: Polonezii dau dovadă de solidaritate în fața pandemiei de coronavirus

Pompeo a confirmat astfel identitatea succesorului lui Abu Bakr al-Baghdadi, fondatorul SI, mort în octombrie într-un raid american în Siria.

La puţin timp după moartea lui al-Baghdadi, SI l-a desemnat oficial pe Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qourashi drept noul ”calif al musulmanilor”.

Însă acesta era puţin cunoscut analiştilor, iar unii se îndoiau de existanţa sa.

Un oficial american de rang înalt l-a catalogat drept ”perfect necunoscut”.

Citește și: Republica Moldova anunță primul deces provocat de COVID-19

Mai multe servicii de informaţii occidentale l-au identificat pe al-Mawla, la rândul său un fondator al grupării şi unul dintre principalii ideologi ai SI, ca fiind adevăratul lider.

”Rămânem hotărâţi să învingem durabil SI, indiferent care-i este şeful”, a dat asigurări Mike Pompeo în faţa presei la Washington.

Potrivit Departamentului de Stat american, ”al-Mawla era un membru activ Al-Qaida în Irak, precursorul SI, şi a urcat în ierarhia SI devenind vice-emir”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

143 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu

143 de ani de la nașterea marelui compozitor George Enescu Astǎzi, 19 august 2024, se împlinesc 143 de ani de la nașterea lui George Enescu,...

Un bărbat reținut de poliţie, după ce a tras cu pistolul în trafic, împotriva altui şofer

Un bărbat reținut de poliţie, după ce a tras cu pistolul în trafic, împotriva altui şofer Un bărbat de 44 de ani a fost reţinut...

Rusia adaugă pe lista neagră 32 de analişti britanici şi opt think tank-uri

Rusia adaugă pe lista neagră 32 de analişti britanici şi opt think tank-uri Ministerul rus de Externe a anunţat luni sancţiuni împotriva a 32 de...

Căile de acces la peste 40 de instituții de învățământ au fost reabilitate

Căile de acces la peste 40 de instituții de învățământ au fost reabilitate Căile de acces la peste 40 de instituții de învățământ și educație...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.