Noul mandat al Europol ar putea fi definitivat până la sfârşitul acestui an

Publicat:

Versiunea finală a noului mandat al Europol ar putea fi definitivată în luna decembrie, negocierile între Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pe acest subiect urmând să înceapă miercuri, a anunţat ministrul de interne sloven Ales Hojs, într-un interviu pentru euractiv.com, potrivit agerpres.

Demnitarul sloven, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a spus că ‘poziţiile Consiliului şi ale Parlamentului European sunt destul de apropiate pe acest subiect”.


Citeşte şi: Egiptul RIDICĂ starea de urgenţă instaurată în 2017 – Black News

Săptămâna trecută Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind reforma Europol care solicită interzicerea supravegherii biometrice în masă.

De asemenea, eurodeputaţii au insistat că Europol va trebui să beneficieze de instrumentele necesare pentru a sprijini mai mult statele membre în combaterea noilor ameninţări, mai ales cibernetice, la adresa securităţii.

”Schimbul de informaţii este foarte important, statele membre sunt de acord cu asta întrucât toţi ştim, din experienţele din trecut, că acest lucru a contribuit la împiedicarea unor atacuri teroriste în interiorul blocului” comunitar, a declarat Hojs înaintea negocierilor tripartite care încep miercuri.

Potrivit noilor propuneri, Europol va procesa şi informaţii de la furnizori privaţi şi de la ţări terţe care nu au legi solide de protecţie a datelor.

Citeşte şi: ATAC armat într-un mall din SUA (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi!

Rolul Europol este în principal de a strânge informaţii pentru anchetele transfrontaliere şi a le pune la dispoziţia autorităţilor naţionale. Până în prezent, agenţia UE nu a fost autorizată să-şi creeze propriile alerte privind suspecţii potenţiali, aspect care ar urma să se schimbe în noul mandat, ce va include o reformă a Sistemului de Informaţii Schengen (SIS), cea mai mare bază de date europeană pentru managementul frontierelor.

Mai multe state membre se tem însă că reforma SIS va aduce cu sine o reducere a competenţelor naţionale în favoarea celor comunitare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.