X

Noul ministru iranian de externe face o vizită în SUA

Noul ministru iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, urmează să se deplaseze luni la New York, în prima sa vizită în oficială în SUA, unde se va întâlni cu omologii săi german, chinez, francez, britanic şi rus, părţi la acordul nuclear iranian, relatează AFP, potrivit agerpres.

În vizita sa la New York pentru a participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care îşi va deschide oficial lucrările marţi, Amir-Abdollahian, numit în funcţie în august, “va avea întâlniri separate şi bilaterale” cu şefii diplomaţiei din China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Saeed Khatibzadeh, în cursul unei conferinţe de presă duminică la Teheran.

Citeşte şi: Incendiu puternic într-o tabără de migranţi din Grecia – Black News

O întâlnire cu responsabili americani “nu este pe ordinea de zi”, a adăugat el.

Încheiat în 2015, acordul de la Viena asupra programului nuclear iranian oferea Teheranului o relaxare pe etape a sancţiunilor occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu armă atomică şi de a-şi reduce drastic programul nuclear, plasat sub controlul strict al Naţiunilor Unite.

Dar după retragerea unilaterală a SUA din acest acord în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, Iranul a renunţat treptat la majoritatea angajamentelor.

Discuţiile, în impas din iunie, au început în aprilie la Viena între Iran şi cinci puteri încă părţi ale acordului pentru readucerea pe linia de plutire a acestui pact prin reintegrarea Statelor Unite.

Citeşte şi: Avion militar PRĂBUŞIT peste casele din Texas – Black News

“În privinţa organizării unei reuniuni (a statelor participante la acordul de la Viena)”, Khatibzadeh a indicat că “nu s-a luat încă nicio decizie” şi ea depinde dacă este “utilă pentru negocieri”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încheiat la 12 septembrie – la câteva zile după ce a denunţat o lipsă de cooperare pe această temă – un acord cu Iranul cu privire la supravegherea programului său nuclear, lăsând să se întrevadă posibilitatea relansării discuţiilor de la Viena.

Tags: Adunarea Generală a Naţiunilor UniteAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)Hossein Amir-AbdollahianIrannew yorkSaeed KhatibzadehSUAteheran
Categorii: Sinteze