X

Noul ministrul polonez al agriculturii avertizează că va controla atent importurile de cereale ucrainene, după ce acestea vor fi reluate

Noul ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat marţi că va fi “foarte dificil” de convins Comisia Europeană să reintroducă taxe vamale asupra importurilor de cereale ucrainene, importuri pe care Polonia le-a suspendat de comun acord cu Ucraina pentru a calma furia fermierilor polonezi, dar, după ce acestea vor fi reluate, autorităţile poloneze le vor controla “cu multă atenţie”, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat unui cotidian local de la Varşovia, el a precizat că Polonia “nu intenţionează să sisteze aceste importuri, (dar) fiecare transport de acum înainte va fi controlat cu multă atenţie”.

Citește și: Secretarul general al ONU face o vizită neanunţată în Somalia

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale ucrainene, măsură prelungită recent de Comisia Europeană până în iunie 2024. Dar pătrunderea liberă a cerealelor ucrainene, în special în ţările central şi est-europene, a distorsionat piaţa prin supraofertă şi prăbuşirea preţurilor.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la acţiuni de protest faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care “nu au densitatea şi calitatea” cerute producătorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, în condiţiile în care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt în prezent stocate în Polonia.

Dar “să convingem Uniunea Europeană să impună taxe vamale asupra cerealelor ucrainene este şi va fi foarte dificil”, a deplâns ministrul Robert Telus. “Bruxellesul vorbeşte despre sancţiuni contra Rusiei, dar, pe de altă parte, pretinde că nu ştie cât de multe cereale curg către Europa dinspre sud, iar aceste cereale sunt probabil ruseşti, nu ucrainene”, a mai remarcat noul ministru polonez al agriculturii.

Predecesorul său a demisionat în semn de protest faţă de decizia Comisiei Europene de a prelungi scutirea de taxe pentru importurile de cereale ucrainene până în iunie 2024, demisie anunţată în ziua în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectua o vizită oficială la Varşovia. În urma acestei vizite, Varşovia şi Kievul au convenit ca importurile de cereale ucrainene în Polonia să fie oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul să continue.

Noul ministru polonez al agriculturii a calificat drept “foarte lent” modul în care UE acţionează şi a apreciat că “nu este normal ca, din cauza unei proaste coordonări, agricultorii europeni, şi mai ales din două sau trei ţări, să plătească pentru asta”.

De îndată ce a fost numit ministru, Telus a convocat joia trecută o echipă de criză şi s-a deplasat la punctul de frontieră Dorohusk, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Mykola Solski. Acolo, precizează ministrul polonez, acesta i-a prezentat omologului său ucrainean “în mod clar” poziţia Poloniei de “a bloca importul cerealelor” ucrainene temporar, ceea ce a fost convenit “cu partea ucraineană”, precum şi “limitarea” ulterior a “intrărilor cerealelor (ucrainene) în Polonia”.

Citește și: Eva Kaili îşi reafirmă nevinovăţia în scandalul Qatargate

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene.

Tags: comisia europeanaPoloniaRobert Telusucraina
Categorii: Diaspora