X

Noul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei vizează exporturile de aur ruseşti către blocul comunitar

Comisia Europeană a propus, vineri, noi sancţiuni împotriva Rusiei, printre care o interdicţie asupra exporturilor de aur ruseşti către blocul comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maroš Šefčovič, în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană, desfăşurată la Praga.

Citește și : Sri Lanka: Demisia preşedintelui Rajapaksa a fost acceptată, premierul Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar

”Aceasta nu este o măsură simbolică, întrucât Rusia este un mare exportator de aur. (Măsura) Va permite tăierea a încă unui robinet de finanţare a războiului lui Putin în Ucraina”, a explicat reprezentantul CE.

Noul pachet de sancţiuni contra Moscovei, al şaptelea de la începerea invaziei ruse în Ucraina în 24 februarie şi care urmează să fie dezbătut de statele membre ale Uniunii Europene săptămâna viitoare, înăspreşte ”sancţiunile dure ale UE împotriva Kremlinului”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie.

Propunerea executivului comunitar face parte din eforturile mai ample pentru alinierea sancţiunilor UE la cele decise de principalele şapte state industrializate din lume (G7) şi de alţi parteneri internaţionali.

În luna iunie, G7 a anunţat o interdicţie asupra exporturilor de aur ruseşti. SUA, Regatul Unit, Canada şi Japonia au impus deja o asemenea sancţiune.

Cel mai mare cumpărător de aur rusesc este Regatul Unit, cu 290 de tone în anul 2020, în schimbul unei sume de 16,9 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de serviciul vamal rus. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, dar este membru al G7.

Citește și : Creştere semnificativă a numărului de morminte în zonele controlate de forţele ruse în Ucraina

De asemenea, miniştrii de externe din UE urmează să aprobe un ”acord politic” pentru deblocarea celei de-a cincea tranşe, în valoare de 500 de milioane de euro, din cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a finanţa achiziţia de armamente furnizate Ucrainei.

Cele şase pachete de sancţiuni contra Rusiei adoptate deja de europeni de la începutul agresiunii ruse contra Ucrainei vizează în special sectoarele economice, menţionează AFP.

Tags: aurcomisia europeanaMaroš Šefčovičsanctiuniuniunea europeana
Categorii: Diaspora