X

Noul parlament bulgar s-a reunit în ședința inaugurală

Cea de-a 45-a Adunare Naţională a Bulgariei (parlamentul) s-a reunit joi dimineaţă în prima sa şedinţă, evenimentul fiind transmis în direct de posturile publice de radio şi televiziune bulgare, transmite BTA, potrivit agerpres.

Conform Constituţiei bulgare, prima şedinţă a noului parlament a fost convocată prin ordinul preşedintelui Rumen Radev şi a fost deschisă de către decanul aleşilor bulgari, care este Mika Zaikova, membră a partidului ‘Există un Astfel de Popor’.

Citește și: Washingtonul reacționează dur la ultimul anunț al Teheranului

În această şedinţă, la care sunt invitaţi preşedintele Radev şi vicepreşedinta Iliana Iotova, parlamentarii bulgari depun jurământul, iar şeful statului va rosti un discurs adresat poporului şi noilor parlamentari. Vor fi făcute declaraţii de către reprezentanţii partidelor reprezentate în parlament, după care vor fi aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii parlamentului.

Ulterior, conducerea şedinţei va fi preluată de noul preşedinte al forului legislativ bulgar.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor anunţate vinerea trecută.

Citește și: Un sfert din decesele Covid NU SUNT CAUZATE de virus

GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înfiinţata formaţiune ‘Există un Astfel de Popor’ s-a plasat pe locul al doilea cu 17,4% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi ‘Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali – afară!’ cu 4,72% şi 14 mandate.

Tags: Adunarea naţională a BulgarieiBulgariaBulgaria DemocratăBulgaria! Golanii criminali - afară!'Comisia Electorala CentralaExistă un Astfel de PoporGERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei)Iliana IotovaMika ZaikovaMişcarea pentru Drepturi şi LibertăţiparlamentPartidul Socialist BulgarRidică-teRumen RadevsofiaUniunea Forţelor Democratice
Categorii: Diaspora