X

Noul preşedinte al Braziliei a început deja să se răstească la presă

Mai multe asociaţii de jurnalişti braziliene şi străine şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu tonul agresiv sau ameninţător al preşedintelui ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, împotriva presei şi cu agresiunile la adresa jurnaliştilor din partea simpatizanţilor săi, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Asociaţia braziliană pentru jurnalism de investigaţie (Abraji) şi-a exprimat temerile în faţa ameninţărilor preşedintelui ales al extremei drepte de a sancţiona prin tăieri ale bugetului public pentru publicitate presa care “se comportă în mod nedemn”, după cum a declarat Bolsonaro într-un interviu pentru TV Globo.

Citeşte şi: Italia nu va face cu UE un schimb de concesii privind bugetul

Bolsonaro a dus o luptă directă în special împotriva primului cotidian al Braziliei, Folha de S.Paulo, care a publicat înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale o anchetă cu privire la milioanele de mesaje trimise pe WhatsApp ca propagandă electorală pentru Bolsonaro, inclusiv cu informaţii false. După victoria sa, Bolsonaro şi-a reluat ameninţările la dresa cotidianului. “S-a terminat cu acest cotidian”, a spus el.

“Eventualele divergenţe cu mass-media nu pot să se confunde cu represalii inacceptabile împotriva cotidienelor prin intermediul utilizării de fonduri ale publicităţii oficiale”, a subliniat, într-un comunicat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Presei Cotidiene, Marcelo Rech.

Societatea Interamericană de Presă (SIP) şi-a exprimat la rândul său, într-un comunicat, “îngrijorarea” faţă de declaraţiile lui Bolsonaro.

Citeşte şi: SUA critică Cuba pentru nerespectarea drepturilor omului

Conflictul dintre Bolsonaro şi Folha este anterior campaniei electorale. La începutul anului, el a criticat un reportaj al cotidianului care denunţa deturnări de fonduri în legătură cu un loc de muncă fictiv în echipa sa de deputat.

Pe Twitter, numeroşi internauţi şi-au manifestat sprijinul pentru acest cotidian, inclusiv abonându-se la el, şi pentru jurnaliştii săi atacaţi de susţinători ai lui Bolsonaro.

ONG-uri precum Human Rights Watch şi Reporteri fără Frontiere şi-au exprimat îngrijorările săptămâna trecută în legătură cu agresiunile împotriva unor jurnalişti în Brazilia. Asociaţia Abraji a înregistrat 141 de cazuri de ameninţări şi violenţe împotriva jurnaliştilor în timpul campaniei electorale.

Tags: BraziliaJair Bolsonaropresa
Categorii: Știrile zilei