X

Noul preşedinte al Braziliei a vorbit cu V. Orban: ‘Noi nu ştim ce este dictatura!’

Preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, care va conduce ţara din ianuarie, a declarat că ‘brazilienii nu ştiu ce este dictatura’, omiţând regimul militar care a făcut ravagii între 1964 şi 1985, transmite AFP, potrivit agerpres.

Fostul căpitan de armată, care nu şi-a ascuns niciodată nostalgia faţă de anii dictaturii militare, a făcut acest comentariu după o discuţie telefonică purtată cu prim-ministrul conservator al Ungariei, Viktor Orban.

Citeşte şi: Un tren de navetişti a deraiat în Spania. Cel puţin un om a murit! – FOTO/VIDEO

Ungaria ‘este o ţară care a suferit mult de pe urma comunismului în trecut, un popor care ştie ce este dictatura. Brazilia nu ştie ce este dictatura, ce înseamnă să suferi în mâinile acestor oameni’, a declarat luni Bolsonaro pentru presă, în faţa locuinţei sale din Rio de Janeiro.

Întrebat în legătură cu măsurile restrictive luate de Orban împotriva migranţilor care sosesc în Europa şi pentru care a închis frontierele Ungariei în 2015, preşedintele ales al Braziliei a preferat să se refere la situaţia ţării sale. ‘Am fost contra ultimei noastre legi privind imigraţia (ce datează din 2017), care a transformat Brazilia într-o ţară fără frontiere. Nu putem permite intrarea tuturor celor care sosesc aici doar pentru că vor să vină’, a afirmat el.

Citeşte şi: 2 morţi şi 4 dispăruţi după ce o alunecare de teren a surpat un drum din Portugalia

Brazilia se confruntă cu o criză a migraţiei în urma sosirii masive a refugiaţilor venezueleni, chiar dacă numărul acestora este mai mic decât în alte ţări din regiune, precum Columbia.

Săptămâna trecută, Jair Bolsonaro a anunţat numirea ca ministru de externe a lui Ernesto Araujo, un mare admirator al preşedintelui american Donald Trump.

Bolsonaro a afirmat că relaţiile externe ale Braziliei nu vor fi motivate ideologic, ceea ce nu l-a împiedicat să-şi anunţe intenţia de apropiere de ţări ca SUA, Italia, Israel sau Chile, cu care a arătat mai multe afinităţi.

Tags: BraziliacolumbiaErnesto AraujoJair BolsonaroUngariaViktor Orban
Categorii: Știrile zilei