X

Noul preşedinte al Cehiei se angajează să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul

Preşedintele ales al Cehiei, Petr Pavel, s-a angajat luni să întărească legăturile ţării sale cu Taiwanul, după o discuţie la telefon cu preşedinta şi cu ministrul Afacerilor Externe din insulă, potrivit AFP, scrie agerpres

Preşedinta Tsai Ing-wen l-a felicitat pe Petr Pavel pentru victoria sa în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de sâmbătă în faţa miliardarului populist Andrej Babis.

Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

“I-am mulţumit pentru felicitări şi am asigurat-o că Taiwanul şi Republica Cehă împart (aceleaşi) valori de libertate, democraţie şi drepturile omului”, a scris preşedintele ceh pe Twitter.

“Am convenit să ne consolidăm parteneriatul”, a adăugat fostul general, care a prezidat Comitetul Militar al NATO din 2015 până în 2018.

“Mi-am exprimat de asemenea speranţa de a avea ocazia să mă întâlnesc cu preşedinta Tsai în persoană, în viitor”, a adăugat el.

Discuţia telefonică ar putea stârni furia Chinei, care a încearcă să menţină Taipeiul izolat pe scena mondială şi împiedică orice semn de legitimare internaţională pentru insulă.

Conform preşedinţiei taiwaneze, apelul a durat aproape 15 minute, iar la discuţie s-a alăturat şi ministrul taiwanez al Afacerilor Externe, Joseph Wu.

“Şefa statului (…) a recunoscut că preşedintele ales Pavel continuă spiritul fostului preşedinte ceh (Vaclav) Havel, care respecta democraţia, libertatea şi drepturile omului, fundamentele republicii, şi împărtăşeşte aceleaşi idei ca Taiwanul”, a precizat biroul preşedintei Tsai Ing-wen într-un comunicat.

Vaclav Havel a fost primul preşedinte al Republicii Cehe, din 1993 şi până 2003. În 1989, acest dramaturg disident anticomunist a condus “Revoluţia de catifea” care a răsturnat regimul comunist din fosta Cehoslovacie.

Ales al patrulea preşedinte ceh, Petr Pavel îl va înlocui în acest post pe Milos Zeman, pro-chinez şi pro-rus, al cărui al doilea şi ultim mandat de cinci ani expiră în martie.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Zeman l-a vizitat recent pe Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, singura ţară europeană – cu excepţia Belarusului – care nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei după invazia acesteia din Ucraina.

Sugerând că politica sa externă va fi diferită de cea a lui Zeman, Petr Pavel a discutat duminică la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags: Andrej BabisNATOPetr Paveltaiwan
Categorii: Diaspora