Noul preşedinte Ferdinand Marcos Jr. a depus jurământul de președinte al Filipinelor

Publicat:

Fiul fostului dictator filipinez Ferdinand Marcos a depus jurământul ca preşedinte joi, marcând mai multe decenii de eforturi ale familiei sale de a se restabili la cârma ţării după ce a fost înlăturată de la putere de o revoltă populară în 1986, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Marcos Jr. a depus jurământul în cadrul unei ceremonii publice la Muzeul Naţional din Manila, în faţa a sute de demnitari locali şi străini, inclusiv vicepreşedintele chinez Wang Qishan.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Ferdinand “Bongbong” Marcos Jr., în vârstă de 64 de ani şi care a câştigat alegerile de luna trecută printr-o victorie zdrobitoare, îi succede lui Rodrigo Duterte, faimos la nivel internaţional pentru războiul său letal împotriva drogurilor.

Peste 15.000 de poliţişti, soldaţi şi membri ai gărzilor de coastă au fost desfăşuraţi în capitală pentru inaugurare.

Ultimele încercări de a-l descalifica pe Marcos Jr. din alegeri şi a-l împiedica să preia funcţia au fost respinse de Curtea Supremă în urmă cu câteva zile.

În timp ce creşterea preţurilor comprimă o economie deja devastată de COVID-19, Marcos Jr. a făcut din combaterea inflaţiei, relansarea creşterii economice şi creşterea producţiei de alimente principalele sale priorităţi.

El a luat iniţiativa de a se numi singur secretar al agriculturii pentru a realiza reforma acestui sector afectat de numeroase probleme.

Însă el a dat puţine detalii despre modul în care intenţionează să-şi atingă obiectivele şi nici indicii despre stilul său de guvernare, după ce a evitat în mare măsură interviurile cu mass-media.

El nu şi-a ascuns admiraţia pentru tatăl său şi modul în care administra ţara, descriind perioada ca pe o epocă de aur pentru Filipine, ceea ce a stârnit temeri că ar dori un regim similar.

Comentatorul pro-Duterte Rigoberto Tiglao a scris recent că este optimist cu privire la un “boom economic” sub Marcos Jr., subliniind prezenţa “universitarilor realizaţi” în echipa economică a noului preşedinte şi sprijinul “magnaţilor puternici” care vor putea consilia şi oferi sprijin financiar.

Marcos Jr. a fost adus la putere printr-o campanie masivă de dezinformare pe reţelele sociale, înfăţişându-i familia într-o lumină favorabilă şi ignorând corupţia şi violările drepturilor omului comise în timpul guvernării de 20 de ani a tatălui său, notează AFP.

Alianţa cu fiica lui Duterte, Sara, care a obţinut funcţia de vicepreşedinte, a fost esenţială pentru succesul lui Marcos Jr., şi de asemenea soţia sa, Louise.

Totodată, Marcos Jr. s-a angajat să apere drepturile Filipinelor asupra Mării Chinei de Sud, pe care Beijingul o revendică aproape în totalitate.

Spre deosebire de predecesorul său, care s-a îndepărtat din Statele Unite pentru a se apropia de China, Marcos Jr. a indicat că va urmări o relaţie mai echilibrată cu cele două superputeri.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

El a declarat luna trecută că va adopta o politică externă pe principiul “prieteni ai tuturor, duşmani ai nimănui”, dar a insistat că va respecta o decizie internaţională împotriva Beijingului asupra Mării Chinei de Sud, bogată în resurse.

Deşi a susţinut războiul lui Duterte împotriva drogurilor, care a ucis mii de oameni, majoritatea săraci, este puţin probabil să-l pună în practică într-un mod atât de agresiv, mai comentează France Presse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică

Putin: Rusia aşteptă alegerile din SUA pentru a discuta cu Washingtonul despre securitatea globală şi strategică Rusia va aştepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie din...

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.