Noul preşedinte iranian se descotoroseşte de oamenii vechiului regim. Un diplomat de carieră a fost scos din schemă

Publicat:

Iranul l-a demis din postul său pe ministrul-adjunct al afacerilor externe Abbas Araghchi, care este şi negociatorul-şef pentru dosarul nuclear iranian, a anunţat diplomaţia iraniană, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Devenit consilier al ministerului, Araghchi a fost înlocuit în calitatea sa de ministru-adjunct de către Ali Bagheri, un apropiat al noului preşedinte ultraconservator Ebrahim Raisi, a precizat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe iranian.


Citeşte şi: Tot mai mulţi canadieni votează anticipat – Black News

Ministerul nu a precizat dacă Bagheri, fost membru al echipei de negocieri cunoscute pentru refuzul ei de a face vreo concesie în faţa Occidentului, devine de asemenea negociator-şef pentru discuţiile asupra programului nuclear iranian.

Discuţii au început în aprilie la Viena, însă se află în prezent într-un punct mort, între Iran şi cele cinci puteri încă semnatare ale acordului internaţional asupra programului nuclear, în încercarea de a permite revenirea SUA în acest pact.

Încheiat în 2015, acest acord oferă Teheranului relaxarea sancţiunilor occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arme nucleare şi a unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU. Cu toate acestea, Teheranul a abandonat progresiv majoritatea angajamentelor sale, după retragerea unilaterală a SUA din acord, în 2018.

Remanierea de la Teheran intervine la câteva zile după ce un acord a fost negociat între Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la supravegherea instalaţiilor iraniene, ceea ce a reanimat speranţa pentru o reluare iminentă a negocierilor în capitala austriacă.

Citeşte şi: Prelaţii din Georgia, SPIONAŢI de serviciile de informaţii ale acestei ţări – Black News

Considerat un apropiat al ghidului suprem iranian Ali Khamenei, Bagheri, 53 de ani, a fost desemnat în 2019 adjunct pentru afaceri internaţionale la Autoritatea Judiciară de către Ebrahim Raissi, devenit în august preşedintele Iranului.

Raissi i-a succedat moderatului Hassan Rouhani, artizanul acordului internaţional ce a permis să se pună capăt celor 12 ani de criză în problema nucleară iraniană.

Bagheri i-a reproşat de mai multe ori lui Rouhani că a acceptat restricţii asupra programului nuclear al Iranului şi că a permis “străinilor” să acceadă la situri iraniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.