X

Noul preşedinte iranian se descotoroseşte de oamenii vechiului regim. Un diplomat de carieră a fost scos din schemă

Iranul l-a demis din postul său pe ministrul-adjunct al afacerilor externe Abbas Araghchi, care este şi negociatorul-şef pentru dosarul nuclear iranian, a anunţat diplomaţia iraniană, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Devenit consilier al ministerului, Araghchi a fost înlocuit în calitatea sa de ministru-adjunct de către Ali Bagheri, un apropiat al noului preşedinte ultraconservator Ebrahim Raisi, a precizat marţi seara Ministerul Afacerilor Externe iranian.

Citeşte şi: Tot mai mulţi canadieni votează anticipat – Black News

Ministerul nu a precizat dacă Bagheri, fost membru al echipei de negocieri cunoscute pentru refuzul ei de a face vreo concesie în faţa Occidentului, devine de asemenea negociator-şef pentru discuţiile asupra programului nuclear iranian.

Discuţii au început în aprilie la Viena, însă se află în prezent într-un punct mort, între Iran şi cele cinci puteri încă semnatare ale acordului internaţional asupra programului nuclear, în încercarea de a permite revenirea SUA în acest pact.

Încheiat în 2015, acest acord oferă Teheranului relaxarea sancţiunilor occidentale şi ale ONU în schimbul angajamentului său de a nu se dota niciodată cu arme nucleare şi a unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub controlul strict al ONU. Cu toate acestea, Teheranul a abandonat progresiv majoritatea angajamentelor sale, după retragerea unilaterală a SUA din acord, în 2018.

Remanierea de la Teheran intervine la câteva zile după ce un acord a fost negociat între Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la supravegherea instalaţiilor iraniene, ceea ce a reanimat speranţa pentru o reluare iminentă a negocierilor în capitala austriacă.

Citeşte şi: Prelaţii din Georgia, SPIONAŢI de serviciile de informaţii ale acestei ţări – Black News

Considerat un apropiat al ghidului suprem iranian Ali Khamenei, Bagheri, 53 de ani, a fost desemnat în 2019 adjunct pentru afaceri internaţionale la Autoritatea Judiciară de către Ebrahim Raissi, devenit în august preşedintele Iranului.

Raissi i-a succedat moderatului Hassan Rouhani, artizanul acordului internaţional ce a permis să se pună capăt celor 12 ani de criză în problema nucleară iraniană.

Bagheri i-a reproşat de mai multe ori lui Rouhani că a acceptat restricţii asupra programului nuclear al Iranului şi că a permis “străinilor” să acceadă la situri iraniene.

Tags: Abbas AraghchiAli BagheriAli KhameneiEbrahim RaisiHassan RouhaniIranteheran
Categorii: Sinteze