Noul preşedinte mexican promite să facă dreptate în cazul studenţilor dispăruţi în 2014

Publicat:

Nou preşedinte mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat luni crearea unei comisii de anchetă care să facă lumină cu privire la dispariţia a 43 de studenţi în 2014, în sudul ţării, transmite AFP, potrivit agerpres.

Lopez Obrador a promis o ruptură cu trecutul în acest caz care a pătat mandatul predecesorului său Enrique Pena Nieto şi a declanşat un scandal internaţional.


Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

‘Prin semnarea acestui acord, începem procesul de căutare a tinerilor din Ayotzinapa. Acesta este angajamentul nostru şi ne vom ţine cuvântul’, a declarat preşedintele după semnarea decretului de constituire a comisiei.

‘Sper că vom cunoaşte rapid adevărul, că se va face dreptate şi că acesta va deveni un exemplu pentru ca drepturile omului să nu mai fie încălcate niciodată în ţara noastră’, a adăugat el.

Comisia va fi formată în următoarele 30 de zile şi din ea vor face parte părinţii studenţilor, membri ai guvernului, experţi şi tehnicieni.

‘Tot guvernul va ajuta şi vă garantez că nu va exista impunitate, nici în acest caz trist şi nici în oricare altul’, a promis preşedintele.

În noaptea de 26/27 septembrie 2014, studenţii şcolii normale rurale din Ayotzinapa, care confiscaseră cinci autobuze pentru a merge să manifesteze în capitală, au fost atacaţi de poliţia municipală din Iguala, din ordinul primarului.

Potrivit autorităţilor, poliţiştii i-ar fi predat pe tineri cartelului Guerreros Unidos, care i-ar fi confundat cu un cartel rival şi i-ar fi ucis, incinerându-i apoi într-o groapă de gunoi. Într-un raport din 2015, experţi independenţi ai Comisiei inter-americane a drepturilor omului (CIDH) au contestat însă această versiune.

Anunţul de luni a intervenit la câteva ore după o conferinţă de presă matinală a Andres Manuel Lopez Obrador – cunoscut şi ca AMLO, după iniţialele numelui său. El a promis că va ţine zilnic o conferinţă de presă la ora 07:00 pentru a-şi informa compatrioţii despre dosarele în curs, spre deosebire de predecesorul său, care prelua rareori întrebări din partea jurnaliştilor.

De altfel, potrivit agenţiei Reuters, primele 48 de ore ale preşedinţiei lui Lopez Obrador au marcat o pronunţată schimbare de stil în politica mexicană, cu gesturi simbolice menite să reducă prăpastia între guvern şi popor.

Luni, în prima sa conferinţă de presă, AMLO, un veteran al stângii, a abordat mai multe subiecte, dar, flancat de cabinetul său de securitate, a alocat cea mai mare parte a timpului planurilor de a-şi asuma personal responsabilitatea stopării ciclului de violenţe ale cartelurilor, care au făcut peste 20.000 de victime.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

El a semnalat că va cere angajamente din partea Canadei şi a SUA de a investi în Mexic şi America Centrală pentru a încetini imigraţia ilegală, şi că va discuta cu omologul american Donald Trump strategii de luptă împotriva cartelurilor.

Cu câteva ore mai devreme, el a trimis luxosul avion prezidenţial Dreamliner în California spre a fi vândut, soartă pe care o va avea şi cea mai mare parte a celorlalte avioane şi elicoptere din flotila guvernului.

Pe aceeaşi linie, noul guvern a deschis pentru public opulenta reşedinţă Los Pinos folosită de toţi preşedinţii mexicani începând din anii 1930 şi pe care intenţionează să o transforme într-un centru cultural. Lopez Obrador a declarat că va locui într-o reşedinţă mai modestă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.