X

Noul preşedintele irakian speră la formarea rapidă a unui guvern

Noul preşedintele irakian Abdel Latif Rachid a declarat luni că îşi doreşte formarea “rapidă” a unui guvern şi s-a angajat să continue relaţiile “echilibrate” cu ţările vecine, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Funcţie în mare măsură onorifică în Irak, preşedinţia este în mod tradiţional rezervată unui kurd.

Citeşte şi: Greva CONTINUĂ la TotalEnergies (VIDEO)! Guvernul francez cere greviştilor ‘să nu blocheze ţara’ – Black News

“Ţinem cont de ceea ce poporul irakian aşteaptă de la noul guvern, sperând că acesta se va forma rapid şi că va fi puternic, eficient şi unit”, a subliniat Rachid, în vârstă de 78 de ani, la palatul prezidenţial din Bagdad.

Imediat după alegerea sa joi de către parlament, preşedintele l-a însărcinat pe Mohammed Shia Al-Sudani cu formarea unui guvern. Provenit în mod tradiţional din comunitatea şiită, majoritară în Irak, premierul are 30 de zile la dispoziţie, conform Constituţiei, pentru a-şi forma echipa.

Într-un Irak multiconfesional şi multietnic, negocierile interminabile între marile partide au blocat deseori acest proces şi au împiedicat respectarea termenelor constituţionale.

Al-Sudani a fost ales de facţiunile şiite din Cadrul de Coordonare, care domină în prezent parlamentul, cu 138 de deputaţi din 329. Din alianţă fac parte şi fostul premier Nouri al-Maliki şi ”vitrina” politică a unor foşti paramilitari din Forţele de Mobilizare Populară.

Alegerea preşedintelui şi desemnarea unui premier au survenit la peste un an de la ultimele alegeri legislative, din octombrie 2021, şi după o paralizie politică marcată de violenţe sângeroase.

Mare adversar al Cadrului de Coordonare, Mişcarea Sadristă a imprevizibilului şi influentului lider religios şiit Moqtada Sadr, a anunţat că nu va participa la viitorul guvern.

“Voi face tot posibilul pentru a apropia forţele politice şi pentru a intermedia un dialog”, a promis Rachid, care s-a angajat de asemenea să continue relaţiile “solide şi echilibrate cu ţările vecine şi cu comunitatea internaţională”.

Iranul exercită o influenţă puternică în Irak. La fel şi SUA, care au desfăşurate în această ţară trupe în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste.

Citeşte şi: Macron îndeamnă Berlinul la ‘solidaritate’ europeană – Black News

Această situaţie constrânge puterea de la Bagdad să facă un dificil exerciţiu de echilibristică, în contextul în care SUA şi Iranul sunt inamici declaraţi.

Irakul nu a scăpat nici de bombardamente din partea unor vecini ca Turcia şi Iran, care îşi iau ca ţintă forţele de opoziţie prezente pe teritoriul acestei ţări. 

Tags: Abdel Latif RachidbagdadIrakMişcarea SadristăMohammed Shia Al-SudaniMoqtada SadrNouri al-Maliki
Categorii: Știrile zilei