X

Noul şef al Frontex se angajează ‘să restabilească încrederea’ în agenţia europeană pentru frontiere

Noul director executiv al Frontex, Hans Leijtens, s-a angajat joi ‘să restabilească încrederea’ în această agenţie europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă, care se confruntă cu acuzaţii de manevre ilegale de respingere a migranţilor, relatează AFP, potrivit agerpres

Hans Leijtens, de naţionalitate olandeză, a fost numit în decembrie pentru a-i succeda directorului interimar Aija Kalnaja, care ocupa acest post din iulie 2022 după demisia francezului Fabrice Leggeri în urma unui raport devastator al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Citește și : Joe Biden SE PRĂBUŞEŞTE în sondajele din America

‘Pentru mine, trei lucruri sunt prioritare: restabilirea încrederii, reorganizarea modului în care funcţionează Frontex şi obţinerea de rezultate tangibile’, a subliniat Leijtens – care îşi va prelua mandatul oficial la 1 martie – în cursul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

‘Gestionarea frontierelor şi drepturile fundamentale merg împreună’, a menţionat el, afirmându-şi ataşamentul pentru respectarea ‘cadrului legal’.

“Sunt responsabil ca personalul meu să nu participe la niciun fel de acţiune care să echivaleze cu o respingere” a oamenilor, a adăugat noul şef al Frontex, al cărei obiectiv este să ajute statele membre să controleze frontierele externe ale UE.

Întrebat despre rapoartele organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch în care Frontex este acuzată de complicitate la abuzurile împotriva migranţilor în Libia în colaborare cu garda de coastă libiană pentru a intercepta ambarcaţiunile, Hans Leijtens a promis ‘transparenţă’.

‘Nu sunt genul de director care va ridica o barieră în jurul Frontex, vreau să deschid uşile, prin urmare, informaţiile pe care ni le pot oferi organizaţiile neguvernamentale sunt mai mult decât binevenite’, a adăugat el.

Ylva Johansson a subliniat că rolul Frontex este de a salva vieţi şi că, în cazul în care agenţii săi observă o ambarcaţiune cu migranţi care riscă să se răstoarne, ei ‘trebuie să alerteze paza de coastă pentru a o intercepta’.

Johansson a precizat că 30 de migranţi ‘şi-au pierdut deja viaţa de la începutul anului’ în Marea Mediterană, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Citește și : Letonia trimite în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană Stinger

Libia constituie o ‘problemă deosebită pentru că ştim că condiţiile (de viaţă ale migranţilor) sunt inacceptabile în numeroase privinţe’, a recunoscut comisarul european.

UE, a adăugat ea, lucrează cu organizaţii ale ONU şi Uniunii Africane pentru a organiza întoarcerea voluntară a migranţilor din Libia în ţările lor de origine şi pentru transferul refugiaţilor din tabere libiene spre ‘tabere mai bune’ în Niger, de exemplu, în aşteptarea ca ei să fie ‘mutaţi în ţări din UE sau în altă parte’.

Tags: FrontexHans LeijtensmigrantiOLAF
Categorii: Diaspora