X

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici două zile după ce şi-a preluat funcţia, pentru a asigura încă o dată Ucraina de sprijinul occidental, în timp ce forţele ucrainene sunt în dificultate pe front, informează AFP şi dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Fostul premier olandez a avut la Kiev o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

“Este prioritatea şi privilegiul meu de a face să avanseze acest sprijin” occidental “pentru ca Ucraina să câştige” în faţa Rusiei, a declarat Rutte în timpul unei conferinţe de presă alături de Zelenski.

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

De asemenea, Rutte a subliniat că Ucraina “este mai aproape ca niciodată de NATO şi îşi va continua drumul până când va deveni membră a alianţei noastre”.

La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii merită să adere la NATO, iar Moscovei trebuie să i se dea “un semnal clar că securitatea garantată pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă este inevitabilă”.

Citeşte şi: Costul vieţii şi situaţia economică, principalele preocupări ale românilor care au votat la alegerile europene – Stiripesurse.md

Preşedintele ucrainean a reiterat că ţara sa are nevoie de arme de apărare şi cu rază de acţiune lungă, remarcând totodată că susţinătorii Ucrainei “prelungesc procesul” de a i le livra.

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Zelenski a adăugat că aliaţii NATO ar putea ajuta la apărarea Ucrainei în faţa rachetelor ruse exact cum ei apără Israelul de atacurile iraniene. “Doborârea în comun a rachetelor iraniene nu diferă de o doborâre în comun a rachetelor ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean, potrivit dpa. “Suntem conştienţi că este vorba de o decizie dificilă” şi “ei (aliaţii) încă nu sunt gata” să doboare împreună cu Ucraina rachetele ruse, a adăugat el, potrivit AFP.

Rutte este unul dintre cei mai activi susţinători ai Ucrainei în Europa de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022 şi calificat drept “rusofob” de Moscova.

El a fost inclusiv vârful de lance al eforturilor menite să doteze Kievul cu avioane de luptă F-16, o decizie calificată drept “istorică” de către Zelenski în timpul deplasării sale în Ţările de Jos.

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

De asemenea, când Mark Rutte conducea guvernul olandez, Ţările de Jos au semnat în acord pentru două miliarde de euro asistenţă militară pentru Ucraina timp de 10 ani.

Începându-şi marţi prima zi la conducerea NATO, Rutte a făcut din sprijinul pentru Ucraina una dintre cele trei priorităţi ale mandatului său.

Preşedintele rus Vladimir Putin “trebuie să realizeze” că NATO “nu va ceda” în susţinerea sa pentru Kiev, a subliniat Mark Rutte în timpul primei sale conferinţe de presă la Bruxelles.

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Această declaraţie fermă de susţinere contrastează însă cu apelurile tot mai multora în Occident care insistă asupra deschiderii de negocieri cu Rusia.

Problema amplorii şi perenităţii ajutorului occidental se pune cu atât mai mult cu cât Ucraina este în al treilea an de război, ţinând cont în special de preţul acestui sprijin şi de riscul escaladării conflictului.

Iar poziţia americană, principalul susţinător al Kievului şi motor al NATO, riscă să se schimbe radical în cazul în care, după alegerile prezidenţiale din noiembrie, la Casa Albă ar reveni Donald Trump.

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Rutte s-a deplasat deja de mai multe ori în Ucraina în calitate de şef al guvernului olandez în timpul războiului, vizitând nu doar Kievul, ci şi Odesa (sud), port-cheie la Marea Neagră, şi Harkovul (nord-est), al doilea oraş ca mărime al ţării situat lângă frontiera rusă şi vizat aproape zilnic de atacuri aeriene.

Un nou atac nocturn al Moscovei a făcut la Harkov 11 răniţi, printre care un copil, potrivit unui nou bilanţ anunţat joi de serviciile de urgenţă.

Deplasarea lui Mark Rutte la Kiev are loc într-un moment foarte dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe militare duc lipsă de recruţi şi de arme, iar rezultatul este că armata ucraineană cedează teren în est.

Tags: kievMark RutteNATOucrainaVolodimir Zelenski
Război in Ucraina