Novaia Gazeta acuză justiţia rusă că ‘a ucis’ ziarul înfiinţat, între alţii, de Mihail Gorbaciov

Publicat:

Ziarul independent Novaia Gazeta, căruia justiţia rusă i-a retras luni licenţa de difuzare a ediţiei tipărite, a acuzat autorităţile că ”au ucis” publicaţia înfiinţată, între alţii, de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, decedat în urmă cu o săptămână, transmite EFE, potrivit agerpres.

”Astăzi (luni) au ucis ziarul. Le-au furat 30 de ani din viaţă lucrătorilor săi. Au privat cititorii de dreptul de a primi informaţie”, acuză Novaia Gazeta într-un comunicat.


Citeşte şi: Răzbunarea Bundesbank înseamnă probleme serioase pentru Italia (opinie) – Black News

Totodată, publicaţia a acuzat autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, că i-a ucis din nou pe cei şase jurnalişti şi colaboratori ai Novaia Gazeta, asasinaţi începând din 1993, între care figurează Anna Politkovskaia şi Natalia Estemirova.

”Tribunalul Basmanni din Moscova a decis: Novaia Gazeta trebuie lichidată”, denunţă publicaţia, care aminteşte că a fost înfiinţată de doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, Gorbaciov şi actualul redactor-şef, Dmitri Muratov, câştigător în 2021.

Conform Roskomnadzor, revocarea licenţei era necesară pentru că publicaţia nu a transmis autorităţilor ruse “statutul redacţiei” în perioada de timp stabilită de lege, deşi fusese atenţionată anterior. În schimb, Novaia Gazeta afirmă că a prezentat documentele acum mulţi ani, motiv pentru care va face recurs, a declarat luni Muratov.

”Însă Novaia Gazeta nu are nevoie de hârtii. A fost, este şi va fi”, se încheie comunicatul de presă al publicaţiei.

Publicaţia – care a lansat primul tiraj de 1.000 de exemplare la 1 aprilie 1993 – a fost obligată la sfârşitul lunii martie, de teama represaliilor, să îşi suspende apariţia în versiunile tipărită şi online “până la sfârşitul operaţiunii speciale (denumirea oficială a războiului, impusă de autorităţile ruse – n.r.) de pe teritoriul Ucrainei”, iniţiată la 24 februarie.

Citeşte şi: Kievul cere AIEA un audit tehnic la centrala nucleară Zaporojie, nu doar o inspecţie – Black News

Decizia tribunalului survine la o săptămână după moartea lui Mihail Gorbaciov, care a cumpărat primele computere pentru ziar cu banii pe care i-a primit după câştigarea Premiului Nobel pentru Pace, în 1990.

Autorităţile ruse au închis în ultimele luni alte două instituţii media, dintre cele mai critice faţă de Kremlin: postul de radio Eho Moskvî şi postul de televiziune Dojd.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital...

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că ‘ia fără milă drept ţină civilii ucraineni’

Şeful diplomaţiei europene: Rusia că 'ia fără milă drept ţină civilii ucraineni' Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat Rusia că ''ia fără milă drept...

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023

Creștere semnificativă a serviciilor de roaming bilateral între R.Moldova și România, constatată în 2023 Pe parcursul anului trecut, s-a înregistrat o creștere semnificativă a serviciilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.