Novaia Gazeta cere autorităţilor ruse o anchetă după atacul chimic de la sediul său

Publicat:

Publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta – care în numeroase anchete a demascat corupţia în eşaloanele de vârf ale puterii şi abuzurile împotriva drepturilor omului în Cecenia – a cerut marţi autorităţilor municipale din Moscova deschiderea unei anchete în cazul a ceea ce ea afirmă că ar fi fost luni un atac cu o substanţă chimică împotriva redacţiei sale din capitala rusă, relatează Reuters, Eho Moskvî şi antena rusă a Deutsche Welle, potrivit agerpres.

Cu puţin timp înainte de incident, Novaia Gazeta publicase o anchetă a jurnalistei Elena Milaşina despre “execuţii extrajudiciare în Cecenia”.


Citeşte şi: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la conducerea Internelor din SUA – Black News

Novaia Gazeta, ai cărei jurnalişti au fost ţinta mai multor atacuri şi asasinate de la crearea sa în 1993 după prăbuşirea Uniunii Sovietice, a semnalat luni mirosul fetid al unei substanţe chimice la sediul său din Moscova, pe care l-a calificat drept un atac deliberat. Nicio persoană nu a fost spitalizată în urma acestui eveniment.

Surse ale serviciilor de urgenţă, citate de agenţiile de presă ruse, au declarat că nu a fost detectat nimic periculos şi că mirosul pare să provină de la o conductă de canalizare de la subsol.

Dar Novaia Gazeta a difuzat marţi un videoclip publicat pe reţelele de social media în care – potrivit ei- arată silueta unei persoane cu glugă, îmbrăcată ca un curier de livrări de mâncare din Moscova, oprindu-şi bicicleta la intrarea în clădirea în care se află redacţia şi pulverizând o substanţă timp de câteva secunde înainte de a pleca.

Reuters menţionează că nu a putut verifica autenticitatea înregistrării video în mod independent.

Novaia Gazeta a propus efectuarea unei anchete comune cu autorităţile moscovite.

“Nu se poate lăsa aşa ceva fără măsuri. Este o ameninţare la adresa moscoviţilor’, a declarat ziarul într-un comunicat pe site-ul său web, în care adaugă că la acelaşi etaj cu birourile redacţiei se află un studio muzical pentru copii.

“Cum îi va fi afectat mirosul otrăvitor pe tinerii muzicieni? Asta în condiţiile în care câţiva dintre angajaţii noştri adulţi au simţit simptome de otrăvire?”, se întreabă cei de la Novaia Gazeta în documentul publicat.

Potrivit unor jurnalişti de la Novaia Gazeta, care au anchetat circumstanţele pulverizării unei substanţe necunoscute lângă casa şi maşina ziaristei Iulia Latînina, editorialistă a aceleiaşi publicaţii, în iulie 2017, senzaţiile olfactive sunt foarte asemănătoare. Latînina, care are o emisiune de opinii la postul de radio Eho Moskvî, a plecat de atunci din ţară, împreună cu părinţii săi, în Occident.

Mai mulţi jurnalişti ai Novaia Gazeta au fost asasinaţi de-a lungul anilor, cea mai cunoscută fiind Anna Politkovskaia, împuşcată mortal în 2006, după ce demascase abuzuri comise de armata rusă şi forţele paramilitare ale liderului cecen pro-Kremlin, Ramzan Kadârov.

Citeşte şi: ONU: ‘Cel puţin 138 de protestatari paşnici’ au fost ucişi în Myanmar – Black News

În octombrie 2018, persoane neidentificate au adus trei cuşti cu oi îmbrăcate în veste cu inscripţia “Presa” şi le-au lăsat în faţa redacţiei.

Tot în 2018, un cap de ied decapitat şi o coroană de flori au fost trimise la sediul redacţiei, ca un avertisment.

Coproprietari ai acestei publicaţii, care apare de trei ori pe săptămână, sunt omul de afaceri Aleksandr Lebedev şi fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expoziția „Trenul Durerii” se încheie 

Expoziția „Trenul Durerii” se încheie Astăzi este ultima zi în care puteți vizita expoziția „Trenul Durerii”, din Piața Marii Adunări Naționale, care comemorează victimele celei...

Petru Rotaru a fost numit în funcția de viceguvernator al BNM

Petru Rotaru a fost numit în funcția de viceguvernator al BNM Fostul ministru al Finanțelor, Petru Rotaru, a fost numit în funcția de viceguvernator al...

După cinci ani, presupușii autori ai teribilei crime de la Hâncești au fost reținuți

După cinci ani, presupușii autori ai teribilei crime de la Hâncești au fost reținuți Oamenii legii au arestat doi bănuiți de comiterea omorului cu peste...

Se anunță consultări publice privind organizarea parcărilor în capitală

Se anunță consultări publice privind organizarea parcărilor în capitală Se anunță consultări publice privind organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor în municipiul Chișinău. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.