Noviciok : Marea Britanie solicită convocarea Consiliului de Securitate al ONU

Publicat:

Marea Britanie a cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, după ce poliţia britanică a emis mandate de arestare împotriva a doi presupuşi agenţi GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), acuzaţi de comiterea atacului cu agent neurotoxic Noviciok pe teritoriul britanic, informează AFP, potrivit agerpres.

Această reuniune ar urma să aibă loc joi şi îi va permite Londrei să-şi informeze partenerii din cadrul Consiliului de Securitate cu privire la ultimele evoluţii în cazul otrăvirii cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vest), a precizat ambasadoarea britanică la Naţiunile Unite, Karen Pierce.


Citește și : Qatarul va acorda rezidenţă permanentă imigranţilor în anumite condiţii

Miercuri, premierul britanic Theresa May a acuzat GRU de a fi la originea atacului cu Noviciok, comis – potrivit ei – de doi ‘ofiţeri’ ai Serviciului militar de informaţii rus, împotriva cărora poliţia britanică a emis mandate de arestare. Ea a mai spus că operaţiunea lor fusese, fără îndoială, validată la un nivel înalt al ierarhiei ruse, deasupra GRU.

‘GRU este o entitate foarte disciplinată, cu un lanţ de comandă clar stabilit. Deci, nu a fost o operaţiune clandestină. Aproape cu siguranţă putem spune că aceasta a fost aprobată în afara GRU, la un nivel înalt al statului rus’, a declarat şefa guvernului britanic, citată de Reuters.

‘Vrem ca Rusia să acţioneze în calitate de membru responsabil al comunităţii internaţionale. Aceasta înseamnă că ea trebuie să răspundă de actele iresponsabile şi scandaloase ale GRU, care face parte din statul rus’, a mai spus ea.

Citește și : SUA: Stare de carantină în cazul unui avion de pasageri care a aterizat la New York

Un mandat de arestare european a fost emis împotriva lui Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov, a anunţat poliţia britanică.

În acelaşi timp, ambasadorul Regatului Unit la Moscova, Laurie Bristow, a fost primit miercuri de către un înalt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei. Însărcinatul cu afaceri rus la Londra, Ivan Volodin, a fost la rândul său convocat la Foreign Office.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.