X

Nu ai luat încă Covid? Ar putea depinde de cât de atractiv ești, spun oamenii de știință

La urma urmei, FRUMUSEȚEA poate fi mai mult decât adâncimea pielii.

Oamenii de știință au sugerat că, cu cât ești mai atractiv, cu atât imunitatea ta este mai puternică – și, prin urmare, aveți un risc mai mic de a vă îmbolnăvi de Covid, transmite The Sun.

Aşa se explică de ce tu sau un prieten aţi reușit totuși să vă feriţi de Covid, în ciuda faptului că ai fost expus la acesta de zeci de ori.

Teoria a fost testată pe o grămadă de participanți.

Cercetătorii au făcut fotografii și analize de sânge la 79 de femei și 80 de bărbați la Universitatea Creștină din Texas.

Ulterior, alți 492 de voluntari au fost rugați să evalueze atractivitatea facială a participanților pe baza fotografiilor faciale realizate.

Frumusețea este în ochiul privitorului, așa cum se spune.

Cu toate acestea, în opinia studiului, cercetătorii, înțelegerea universală a „aspectului frumos” transcende timpul și chiar culturile.

„Caracteristici precum pielea curată şi limpede, pomeții proeminenți, ochii strălucitori și buzele pline și roșii au fost considerate atractive de-a lungul istoriei umane înregistrate”, se arată în lucrarea publicată de Proceedings of the Royal Society B.

O față simetrică a fost, de asemenea, dovedită în mod constant ca fiind favorabilă în cercetare.

Studiul a constatat că cei mai atrăgători participanți au avut factori clari de imunitate mai bună în analizele lor de sânge.

De exemplu, au avut niveluri mai ridicate de fagocitoză – „procesul prin care anumite celule albe din sânge ingerează particule străine” – care este util pentru combaterea bolilor bacteriene.

Dar în ceea ce privește virușii, cum ar fi Covid, se pare că doar cei mai ‘hot’ bărbați aveau protecție încorporată.

Femeile au apreciat bărbații cu celule imunitare ucigașe „funcționale înalte” (care protejează organismul de infecțiile virale) mai arătoși în comparație cu bărbații cu celule cu „funcționare scăzută”.

Dar bărbații vedeau femeile ca fiind atât frumoase, cât și mai mici, indiferent de celulele lor care luptă împotriva virusului.

‘Mai mult decât o față drăguță’

Cercetătorii propun că nu frumusețea unei persoane este cea care o face mai puțin probabil să se îmbolnăvească.

Mai degrabă, sistemul lor imunitar foarte funcțional le face să pară mai frumoase, așa cum au votat alți oameni.

Ei propun că trăsăturile faciale considerate a fi atractive ar putea fi de fapt markeri ai sănătății bune.

„Trăsăturile pe care oamenii le percep în mod universal ca fiind atractive pot oferi indicii asupra calităților neobservabile deținute de o țintă care influențează fitness-ul, inclusiv sănătatea și funcția imunitară”, se spune în lucrare.

Implică faptul că atracția noastră față de o persoană frumoasă este înrădăcinată în încercarea de a găsi un partener care să beneficieze de supraviețuirea urmașilor noștri.

Caracteristici precum ochii strălucitori și pielea limpede pot fi, de asemenea, un indicator că o persoană este sănătoasă.

„Este, de asemenea, posibil ca legăturile dintre atractivitate și sănătate să fie ascunse la oamenii moderni, având în vedere că preferințele pentru perechea umană au fost făcute înainte de apariția medicinei moderne”, sugerează autorii.

„Adică, deși atractivitatea ar fi putut determina atât sănătatea, cât și funcția imunitară în populațiile ancestrale, legăturile cu sănătatea ar putea să nu mai apară, deoarece medicina modernă le permite celor cu imunocompetență scăzută să rămână într-o sănătate relativ bună”.

Summer Mengelkoch, care a condus studiul, a declarat pentru Daily Mail: „Oamenii care ies într-un bar şi caută să vorbească cu cineva atrăgător sunt adesea respinși ca fiind superficiali și li se spune: „Nu ţine totul de aspectul fizic”.

„Dar ei își urmăresc cu adevărat instinctele pentru a găsi un partener de înaltă calitate.”

Cercetările anterioare privind atractivitatea și sănătatea nu au avut întotdeauna aceleași concluzii, notează autorii.

Imunologii de top cred că ar putea exista un motiv pentru care unii oameni par super imuni la Covid.

Ar putea depinde de genetica lor sau de imunitatea anterioară față de alte virusuri – dar până acum rămâne un mister.

Tags: barbatiCovidfemeifrumuseţeProceedings of the Royal Society BUniversitatea Creștină din Texas
Categorii: SocialȘtirile zilei