Nu e păcăleală! Liderii UE se vor întâlni pe 1 aprilie cu conducătorii chinezi

Publicat:

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi premierul Li Keqiang se vor întâlni pe 1 aprilie cu liderii Uniunii Europene, prin legătură video, a anunţat miercuri Ministerul de Externe chinez, potrivit Reuters şi Xinhua, transmite agerpres.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, a declarat că liderii chinezi se vor întâlni prin videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

Aceasta este prima confirmare din partea Beijingului că un summit UE-China va avea loc în această săptămână.

Evenimentul a fost amânat de mai multe ori pe fondul deteriorării relaţiilor între cele două părţi.

Potrivit website-ului consilium.europa.eu, al 23-lea summit UE-China va avea loc pe 1 aprilie, prin videoconferinţă. Uniunea Europeană va fi reprezentată de preşedintele Consiliului European şi preşedinta Comisiei Europene, precum şi de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell.

Discuţiile cu premierul chinez Li Keqiang sunt programate pentru ora 10:00 (08:00 GMT), iar cele cu preşedintele Xi Jinping pentru ora 14:00 (12:00 GMT).

Principalul subiect va fi reprezentat de războiul din Ucraina, angajamentul comunităţii internaţionale pentru a sprijini Ucraina, criza umanitară dramatică cauzată de agresiunea rusă, natura destabilizatoare a acesteia pentru ordinea internaţională şi impactul său global inerent.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

”De asemenea, liderii europeni şi chinez vor discuta despre starea relaţiilor bilaterale şi domeniile de interes comun precum schimbări climatice, biodiversitatea şi sănătatea, precum şi despre modalităţi de a asigura o relaţie comercială mai echilibrată. Uniunea Europeană va folosi această ocazie pentru a sublinia necesitatea menţinerii ordinii internaţionale bazate pe reguli şi valori universale. UE va face apel la reluarea într-o manieră substanţială a dialogului UE-China privind drepturile omului”, indică un comunicat al Consiliului.

Precedentul summit UE-China a avut loc pe 22 iunie 2020, iar la 30 decembrie acelaşi an s-a desfăşurat întâlnirea liderilor UE-China. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 în Moldova: Peste 200 de infecții noi în perioada 8-14 iulie

Creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 în Moldova: Peste 200 de infecții noi în perioada 8-14 iulie De la începutul lunii iulie, au fost înegistrate...

Parlamentul se întrunește în ședință plenară. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

Parlamentul se întrunește în ședință plenară. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi Parlamentul se convoacă joi, 18 iulie în ședința plenară. Pe ordinea de...

Restricții pentru toți operatorii de transport de mare tonaj din cauza caniculei

Restricții pentru toți operatorii de transport de mare tonaj din cauza caniculei În contextul prelungirii Codului Galben și Portocaliu de caniculă, Agenția Națională Transport Auto...

Unde a ajuns reforma spitalelor la un an și jumătate după ce a fost inițiată

Unde a ajuns reforma spitalelor la un an și jumătate după ce a fost inițiată La un an și jumătate după ce a fost inițiată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.