Nu există indicii privind un atac cu arme chimice sau biologice ruseşti în Ucraina (oficial american)

Publicat:

Statele Unite nu au observat deocamdată niciun indiciu concret privind iminenţa unui atac cu arme chimice sau biologice ruseşti în Ucraina, a declarat marţi agenţiei Reuters un oficial de rang înalt din domeniul apărării, potrivit agerpres.  

Preşedintele american Joe Biden afirmase luni, fără a prezenta dovezi, că acuzaţiile false ale Moscovei privind existenţa unor arme chimice şi biologice ucrainene arată că preşedintele rus Vladimir Putin ia în calcul utilizarea de astfel de arme de către Rusia, în războiul din Ucraina.


Citește și : Contraspionajul ucrainean a dejucat o altă tentativă de asasinare a lui Zelenski

Sub rezerva anonimatului, sursa Reuters a arătat că este de acord cu evaluarea lui Biden, însă a adăugat: “Nu există chiar acum niciun indiciu că ar fi ceva iminent în această privinţă”.

După aproape o lună de când au invadat Ucraina, forţele ruse nu au reuşit să ocupe niciun mare oraş, iar ofensiva lor a fost oprită de ucraineni pe aproape toate fronturile. În aceste condiţii, Rusia a recurs la bombardarea oraşelor cu artilerie, rachete şi aviaţie.

Washingtonul a avertizat că Putin ar putea recurge la alte tipuri de arme dacă se simte încolţit, iar aprovizionarea cu muniţii convenţionale devine mai dificilă.

Oficialităţi americane au acuzat Moscova de răspândirea de afirmaţii nedovedite privind programul de înarmare biologică al Ucrainei, ca posibil preludiu la lansarea unor atacuri biologice sau chimice ruse. “Continuă să vorbească despre asta, şi este o tactică rusească de manual”, a apreciat oficialul citat de Reuters.

SUA monitorizează informaţiile pentru a detecta semnale despre un atac iminente, inclusiv “orice indicii că (ruşii) au adus în Ucraina arme chimice sau biologice”. “Nu am constatat însă că asta ar da rezultate şi cu siguranţă că nu dorim aşa ceva. Însă sunt multe lucruri la care suntem atenţi”, a adăugat aceeaşi sursă.

Citește și : Japonia s-a supărat pe Rusia pentru ABANDONAREA tratativelor bilaterale de pace

Ministerul rus al Apărării a afirmat, la rândul său, fără dovezi, că Ucraina pregăteşte un atac chimic asupra propriei populaţii pentru a acuza Rusia că foloseşte arme chimice.

Luna aceasta, consilierul naţional pentru securitate al SUA, Jake Sullivan, a discutat cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, avertizându-l despre consecinţele “oricărei posibile decizii ruse de a utiliza arme chimice sau biologice în Ucraina”. Casa Albă nu a specificat care ar fi consecinţele respective.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.