X

Nu există motive de îngrijorare în Bulgaria! Populaţia NU trebuie să ia medicamente anti-radiaţii!

Nu există motive de îngrijorare cu privire la nivelul radiaţiilor în Bulgaria în acest moment şi nu există niciun motiv pentru ca populaţia să ia iodură de potasiu, a declarat vineri directoarea Centrului Naţional de Radiobiologie şi Protecţie împotriva Radiaţiilor (NCRRP) din Bulgaria, Jana Djunova, informează BTA, potrivit agerpres.

Pentru a fi eficiente, comprimatele de iodură de potasiu trebuie luate cu 24 de ore înainte şi cu până la două ore după apariţia radiaţiilor, a explicat ea, menţionând că un singur comprimat este suficient.

Citeşte şi: Mike Pompeo ‘aruncă gaz pe foc’: ‘SUA ar trebui să recunoască independenţa Taiwanului’ – Black News

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în 2017 ghiduri foarte detaliate, care specifică cum şi când trebuie luată iodura de potasiu, a mai spus Djunova.

Nivelurile de radiaţii sunt măsurate zilnic în Bulgaria, a precizat directoarea NCRRP.

Organizarea este bună, iar populaţia va fi avertizată la timp dacă şi cum să ia pastile de iodură de potasiu, a mai spus ea, adăugând ca administrarea preventivă a iodurii de potasiu nu numai că nu ajută, ci este chiar dăunătoare.

În cazul unui accident nuclear, oamenii trebuie să urmărească şi să citească surse de informare sigure. În cazul în care este raportat un nor radioactiv, oamenii trebuie să intre în locuinţe şi să închidă ferestrele. Nu este recomandată ieşirea în spaţii deschise. Aceste măsuri au aproape acelaşi efect ca şi pastilele de iodură de potasiu, a explicat Djunova. Apa, laptele şi mediul trebuie testate, a spus ea, sfătuind populaţia să bea apă îmbuteliată, să dea copiilor lapte praf şi să evite consumul de legume cu frunze.

Citeşte şi: Ruşii au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie – Black News

Declaraţiile oficialului bulgar survin după ce Kievul a anunţat vineri că echipele de intervenţie ucrainene au stins un incendiu care s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse, în plină invazie a Moscovei asupra acestei ţări.

Nivelurile de radioactivitate au rămas neschimbate la situl centralei, care numără şase reactoare nucleare şi furnizează o mare parte din energia Ucrainei, a anunţat la rândul său Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA), potrivit căreia niciun echipament “esenţial” nu a fost avariat.

Tags: Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA)BulgariaCentrul Naţional de Radiobiologie şi Protecţie împotriva Radiaţiilor (NCRRP)iodură de potasiuJana DjunovaOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).radiatiiucrainaZaporojie
Categorii: Diaspora