X

Nu se întrevede o redresare rapidă a economiei Germaniei după recesiunea din iarnă

Nu se întrevede o redresare rapidă a economiei Germaniei, afectată de inflaţie, după recesiunea din iarnă, se arată într-un raport publicat de Institutul de cercetare economică (DIW), transmite Reuters, potrivit agerpres

Indicatorul lunar privind economia al DIW a scăzut la 91 puncte în mai, de la 101,5 puncte în aprilie, fiind sub pragul de 100 puncte care indică un nivel neutru al activităţii economice.

Citeşte şi: GLOBSEC: Bulgarii cred de mult în manipulări și asta îi costă scump – Black News

“Declinul activităţii economice în iarnă a fost mai extins decât ne aşteptam şi redresarea va fi probabil la un nivel mai redus decât am previzionat anterior”, a afirmat Timm Boenke, director în cadrul DIW Berlin.

Inflaţia persistent ridicată şi majorarea dobânzilor de către BCE afectează puterea de cumpărare şi creditarea, a apreciat Geraldine Dany-Knedlik, de la DIW.

În timp ce economia a făcut faţă crizei energetice “surprinzător de bine până acum”, o redresare solidă nu se întrevede, a adăugat expertul economic Guido Baldi. Acesta a explicat că în primul trimestru industria germană a avut o evoluţie solidă, beneficiind de atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi de creşterea comenzilor.

Dar în sectorul serviciilor creşterile persistente de preţuri continuă să reducă masiv puterea de cumpărare a gospodăriilor şi limitează consumul, avertizează experţii DIW. Aceştia sunt optimişti că rata scăzută a şomajului va sprijini creşterea economică, deşi majorările salariilor abia ţin pasul cu inflaţia.

Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de statistică (Destatis), economia germană a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a înregistrat o contracţie de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent.

Citeşte şi: Centrul-dreapta a câștigat alegerile locale în Italia: Meloni: ‘Un nou rezultat istoric’ – Black News

Declinul de 0,3% în perioada ianuarie-martie 2023 vine după o contracţie de 0,5% în ultimul trimestru al anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Pentru Germania aceasta este prima intrare în recesiune după pandemia de coronavirus, care a provocat o contracţie a PIB-ului în primul şi al doilea trimestru din 2020.

În pofida încetinirii din timpul iernii, Guvernul german mizează pe o relansare progresivă a activităţii economice în cursul anului, astfel că pe ansamblul lui 2023 prima economie europeană ar urma să înregistreze o creştere de 0,4%. 

Tags: economieGeraldine Dany-KnedlikInstitutul de cercetare economică (DIW)Produsul Intern BrutrecesiuneTimm Boenke
Categorii: DiasporaEconomie