X

Nu va exista o ofertă mai bună pentru Iran privind un eventual acord asupra programului nuclear (Paris)

Nu va exista o ofertă mai bună pentru Iran în dosarul privind un eventual acord asupra programului nuclear iranian, a declarat luni ministrul de externe francez Catherine Colonna, în marja Adunării Generale a ONU de la New York, potrivit AFP, scrie agerpres

Şefa diplomaţiei franceze nu a exclus posibilitatea ca preşedintele Emmanuel Macron să aibă o întrevedere cu omologul său iranian Ebrahim Raisi, care va fi prezent la New York în această săptămână.

Citește și : Ceremonia de la Abaţia Westminster s-a încheiat

”Vom vedea ce ne aduce această săptămână. Fereastra de oportunitate pare gata să se reînchidă” pentru a reinstala acordul privind programul nuclear iranian încheiat în iulie 2015, a declarat Colonna.

Într-un interviu pentru un post de televiziune american, Raisi s-a declarat duminică favorabil unui ”acord bun şi unui acord just”, cerând ”garanţii” pentru ca documentul respectiv să ”dureze”.

Fostul preşedinte american Barack Obama a negociat un acord cu Teheranul în baza căruia Iranul a fost de acord să îşi reducă masiv capacitatea nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor economice internaţionale.

Însă trei ani mai târziu, succesorul său la Casa Albă, Donald Trump, a denunţat acordul şi a reimpus sancţiuni Iranului.

Actualul preşedinte Joe Biden s-a declarat favorabil renegocierii acordului, dar insistenţa Teheranului de a obţine garanţii de la administraţia americană blochează discuţiile.

Citește și : Imran Khan SCAPĂ de acuzaţiile de terorism

Tags: Catherine ColonnaEbrahim RaisiEmmanuel MacronIrannew yorkONU
Categorii: DiasporaSinteze